Lleida
3/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La plantació d’ametllers s’estén ja a la zona del Canal d’UrgellEl seu cultiu ha revolucionat l’agricultura i s’ha posat de moda


El cultiu de l’ametller ha revolucionat l’agricultura en els darrers anys i s’ha convertit en un conreu de moda, tant en zones de secà com de regadiu. El Programa de Fruita Seca de l’IRTA fa anys que contribueix a la recerca i millora d’aquest conreu. Per tal de divulgar-ne els darrers avenços, l’IRTA ha organitzat la XI Jornada de l’Ametller els propers 29 i 30 de maig a les Borges Blanques.

En el cas de les comarques de Lleida les primeres plantacions importants d’ametllers es van donar l’any 2007 i el boom va tenir lloc fa tres anys, tendència que encara continua però en menor intensitat. Segons va explicar ahir Xavier Miarnau, investigador de l’IRTA, aquests darrers anys s’han plantat molts ametllers en zones de nou regadiu del Canal Segarra-Garrigues, en l’àmbit del Segrià Sud, en zones tradicionalment fructícoles com Aitona, Alcarràs i Seròs i ara ja s’està estenent aquest conreu a finques del Pla d’Urgell, concretament en àrees regables del Canal d’Urgell.

Grans constructores

Les noves plantacions són promogudes per agricultors però també per grans corporacions del sector de la construcció, que han decidit entrar en aquest negoci. Diversos factors han propiciat que l’ametller sigui un cultiu de moda, com l’aparició de noves varietats de floració tardana, autofèrtils i d’una capacitat productiva alta. També l’alta adaptabilitat de cultiu a les diferents dotacions de reg, la mecanització de la seva recollida i els preus alts dels darrers anys.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats