Lleida
2 - 12° C (boira i sol)
97% 26 km/h


La Terra Alta vol ser subseu de l'Escola de Pastors de Rialp per fer-hi pràctiques i establir-hi els futurs cabrers



Alguns municipis de la comarca participaran en plans pilots de silvicultura vinculats a un projecte d'ARCA i Extremadura


La Terra Alta no tindrà una escola pròpia de pastors però oferirà els espais i els corrals, que disposa a diferents municipis, per convertir-se en una subseu de l'Escola de Pastor de Catalunya, ubicada a Rialp (Pallars Sobirà). Fer-hi pràctiques o establir-se un cop apresos els coneixements a Lleida, són algunes de les possibilitats que ofereix la comarca ebrenca. La Terra Alta ha començat a desenvolupar plans pilot de silvicultura a Gandesa i el Pinell de Brai i vol fer una aposta per ampliar aquest tipus de projecte a altres municipis. Ho farà a través d'un conveni signat per ARCA (Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya) i la Comunitat d'Extremadura que pretén dinamitzar els espais rurals a través de la gestió forestal, la silvicultura i els productes de proximitat.

Martí Badoqui, pastor de Bot amb 214 caps de bestiar al seu càrrec, pastura des de fa uns mesos a la serra de Pàndols i Cavalls. La gestió forestal que s'hi va dur a terme, i les facilitats per obtenir aigua que li han posat des de l'ADF (Agrupació de Defensa Forestal) del Pinell de Brai, permeten que les cabres siguin les encarregades d'acabar de netejar el sotabosc. Amb espais millorats per a la pastura, molts corrals abandonats i pobles en imparable envelliment i despoblament, la comarca de la Terra Alta, treballa perquè la prova pilot que s'ha engegat amb Badoqui sigui un exemple per a altres municipis, un atractiu per a altres cabrers i sobretot un actiu per atreure jovent i famílies que es vulguin establir a la Terra Alta.

Un dels vincles que pot ajudar a aconseguir-ho, és convertir la comarca en subseu de l'Escola de Pastors de Catalunya. "La finalitat no és fer un altra escola sinó lligar convenis de col·laboració amb aquesta escola de Rialp per ser subseus i espais col·laboradors. Un pastor que vulgui venir a fer les pràctiques tindrà corral, lloc de pastura i convenis amb els ajuntaments i se li facilitarà la feina de desenvolupament a la pròpia Escola de Pastors", ha explicat Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaç



SOBRE L'AUTOR

Articles relacionats