Lleida
16/33° C (sol)
97% 26 km/h


La UE aprova ajuts per retirar oli i frenar les caigudes de preuEls productors catalans culpen de la situació del sector als envasadors


La Comissió Europea va aprovar ahir un seguit d’ajuts a l’emmagatzematge privat d’oli d’oliva verge per frenar la caiguda de preu d’aquest producte. Aquests últims mesos els preus han baixat molt en el mercat espanyol, grec i portuguès. Per exemple, el preu de l’oli d’oliva verge extra espanyol notificat a mitjan octubre era un 33 % inferior a la mitjana dels últims cinc anys i a Grècia un 13,5 %. Segons la Comissió Europea, aquest nou règim d’emmagatzematge privat contribuirà a alleugerir la pressió i a reequilibrar el mercat. 

Per tal de facilitar la flexibilitat i la gestió del mercat, els nous ajuts s’atorgaran mitjançant licitació per un màxim de quatre períodes als diversos tipus d’oli d’oliva verge a granel: verge extra, verge i llampant. Perquè els ajuts a l’emmagatzematge privat siguin eficaços, les quantitats que se’n beneficiïn hauran de romandre en el magatzem un mínim de 180 dies i la quantitat mínima per oferta haurà de ser de 50 tones. La primera licitació es publicarà del 21 de novembre al 26 de novembre del 2019.

El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, afirmava ahir que a Catalunya “l’oli no sobra però envasadors i embotelladors havien entrat en una tendència de baixada de preus, per la qual cosa els ajuts de la Comissió Europea ajudaran a que no baixin més els preus”.

Segons Sarroca, el fet de què els productes d’Andalusia també estiguessin afectats ha ajudat a fer força davant la UE.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats