Lleida
17-32° C (sol)
97% 26 km/h


L’Administració, receptiva a la proposta de JARC d’evitar les importacions de garrinsEn el marc de la 5a Jornada del Porcí de JARC, que ha aplegat més de 300 persones, Xavier Sala i Martín ha reconegut que el sector agrari exporta al món una bona marca.


JARC celebra que el Departament d’Agricultura posi fil a l’agulla a la proposta d’evitar que entrin garrins de fora al territori. Aquest darrer dilluns, l’organització agrària havia reclamat al sector que s’autoabastís d’aquests animals per minimitzar les possibilitats de què la PPA entri al nostre territori.

Segons explicava Jaume Bernis, cap sectorial del porcí de l’organització agrària, el nombre d’animals produïts respecte a la demanda permeten aquesta possibilitat. Ara bé, com va explicar, depèn de la voluntat del mateix sector per creure’s la proposta. A l’administració se li demanava que abanderés una trobada per assolir aquest objectiu, que és el que s’ha conegut que sí passarà properament.

Bernis ha recordat que tot plegat és important, no només pel factor vector de la malaltia dels mateixos garrins, sinó també pels mateixos vehicles que els transporten.

Tot i així, el cap sectorial del porcí de JARC, ha explicat que el front de les mesures en el sector ramader i del transport no són suficients per minimitzar l’entrada d’aquesta malaltia al país. Hi ha un altre àmbit que esdevé crucial, el de la fauna salvatge. En aquest sentit, Bernis ha recordat que el principal agent que ha estès la PPA del oest a l’est d’Europa són els porcs senglars.

Per això, ha anunciat que el proper 19 d’octubre al Grup de Diàleg Civil de Brussel•les reclamarà als diferents estats europeus que extremin els controls als porcs senglars. De fet, aquests animals, com s’ha explicat als més de 300 assistents a la 5a Jornada del Porcí de JARC, transporta 25 de les 26 malalties que poden afectar una explotació porcina. A més, en el cas de la PPA, es dóna l’agreujant que té molta més resistència en sobreviure en els diferents agents que la poden transportar o mantenir.

En aquesta jornada, també ha participat l’economista Xavier Sala i Martín que ha reconegut que el sector agroalimentari és un bon ambaixador de la marca Catalunya arreu del món. Ha afegit, però, que és molt difícil quantificar com reverteixen aquestes externalitats positives a la resta de sectors econòmics.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats