Lleida
6/15° C (sol)
97% 26 km/h


Les dones que treballen al món rural denuncien la “invisibilitat” que encara pateixen en el sectorÉs un àmbit amb un 80% d’homes i només una tercera part de les explotacions agràries catalanes té titularitat femenina


Les zones rurals de Catalunya representen més del 85% del nostre territori i, en elles, hi viuen gairebé un milió de dones. No obstant això, només una tercera part de les explotacions agràries són titularitat de dones, segons dades de la Generalitat. I per canviar aquesta realitat, aquest any ha nascut l’Assocació de Dones del Món Rural.

Invisibilitzades, qüestionades, no enteses o ignorades. Així és com se senten aquelles dones que treballen al sector agrari. Són dones que es lleven cada matí per anar a treballar al camp, que fan exactament la mateixa feina que els homes, en les mateixes condicions, però que d’elles no se’n parla perquè “és un sector que té la cara visible molt masculina” tot i que “les dones sempre hi hem treballat però sempre ens hem quedat com a segon pla”, segons explica Maria Casoliva, sòcia de l’Associació de Dones pel Món Rural, de la qual també n’és la representant de Lleida a la Junta. De fet, només cal tenir en compte que, segons dades de la Generalitat, en el sector agrari hi treballen un 20% de dones davant del 80% d’homes.

Per la mateixa feina, les dones cobren un 23,9% menys que els homes

Una dona, quan entra al món laboral, s’enfronta a tres principals entrebancs: treballar sense contracte (com les feines de casa), la precarietat de cobrar en negre (que no els permet cotitzar) i cobrar menys que els homes per fer la mateixa feina. 

En aquest tercer punt, les dades evidencien que la bretxa salarial entre homes i dones és de 23,9% menys per les dones en les mateixes feines, segons explica la directora general d’Igualtat, Mireia Mata. Mata assegura que els àmbits amb més presència de dones són l’educatiu i el sanitari, tot i que en aquest cas lamenta que “tot i haver moltes infermeres i metgesses, continuen sent menys en l’àmbit directiu”. Per contra, els àmbits amb menys presència femenina són els tecnològics i els de les enginyeries. És per això que des de la Direcció General d’Igualtat es treballa per “estimular a les noies amb la tecnologia”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats