Lleida
19/36° C (sol)
97% 26 km/h


Les importacions de pomes a l’estat espanyol provoquen unes emissions de CO2 equivalents a les que tindrien una població de 1.000 persones durant tot un anyLa poma de proximitat té una petjada de carboni gairebé nul·la


En termes de preservació del medi ambient i mesures que minimitzen el canvi climàtic, podríem afirmar que els consumidors de fruites que provenen d’arbres i per tant, els consumidors de pomes, són una part de la població més sostenible que la resta.

Fent un balanç entre els diferents informes que indicarien que l’emissió de CO2per produir 1Kg de pomes seria d’aproximadament 0,40 kg i tenint en compte que el CO2que fixaria una plantació de pomeres per quilo de poma produïda és d’uns 0,38kg, arribem a la conclusió que cada poma de proximitat que es consumeix col·labora en la preservació del medi.

Quan la poma que consumim és d’importació, al còmput global caldria afegir les emissions de CO2provocades pel moviment de tràilers al llarg del continent europeu o pels vaixells de càrrega que porten la fruita d’ultramar.

A Espanya es consumeixen 450.000 tones anuals de poma, de les que gairebé la meitat (un 45%) són d’importació: Sud de França (Bluewhale, Perlim), Italia (Marlene, Melinda, Val Venosta), Xile, Sud Àfrica i Nova Zelanda. Estaríem parlant de 202.000 tones de poma que travessen llargues distàncies per arribar fins a les nostres botigues.

Posant per exemple que aquestes pomes travessessin Europa de Milà fins a Madrid en 10.125 camions i amb una emissió mitjana per camió d’aproximadament 1.000kg de CO2estaríem produint gairebé 11 milions de quilos de CO2només cremant gasoil.

Això seria l’equivalent al que emeten un miler de persones durant tot un any. Per exemple, seria com doblar les emissions de tota la població de Barbens, un dels municipis del Pla d’Urgell amb més tradició pel que fa al conreu de la poma o les mateixes emissions que la població que Ullà al Baix Empordà, un dels municipis on es produeix la Poma de Girona.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats