Lleida
22/36° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L’oli de Bovera, exportat a la XinaUn empresari xinès apassionat per l’or verd va comprar una finca a les Garrigues i exporta fins a 20.000 litres al país asiàtic


El Lam Chuen Ping viu a Espanya des de fa 48 anys, la majoria d’ells a Catalunya, i fa dos un amic li va recomanar comprar una finca d’oliveres a Bovera (Garrigues) des d’on exporta oli a la Xina, com ja va avançar LA MAÑANA.

Al Lam Chuen Ping l’apassiona l’oli i l’any passat va exportar la major part de la collita a la Xina per promocionar i fer pedagogia d’aquest or líquid perquè al seu país, assegura, encara desconeixen els seus beneficis. A més, la finca que va comprar compta amb un castell de començaments del segle XX, construït per Jaume Gustà Bondia, que va ser arquitecte municipal a Barcelona a partir del 1916.

Lam Chuen Ping prepara un projecte que presentarà a la Generalitat per restaurar el castell per convertir-lo en museu i centre d’oleoturisme.

Per Lam Chuen Ping el millor oli del món es fa a les Garrigues i concretament a la Granadella i Bovera, principalment per la climatologia, explica, perquè a l’olivera li agrada el sol però també el fred i el canvi de temperatura que hi ha entre el dia i la nit en aquest territori és “molt important i beneficiós” per la qualitat del producte final. És per això que va decidir fer el seu propi or líquid a les finques del Mas del Senyor i donar-li aquest nom a l’oli. 

L’any 2018 van collir 250.000 quilos d’olives i van fer 35.000 litres d’oli. D’aquests, uns 20.000 els va exportar a la Xina, on el va vendre a empreses estatals que tenen el seu supermercat i a través de la venda on-line a particulars. L’oli es diu ‘Castillo del Señor’ i a l’etiqueta hi ha un dibuix del castell encapçalat per un dels seus arcs característics. 

Enguany han aconseguit recuperar més hectàrees d’oliveres i, tot i l’incendi de la Ribera d’Ebre que els va afectar set hectàrees, Lam Chuen Ping calcula que augmentaran de 250.000 a 400.000 els quilos d’olives recol·lectats. En total, compta amb 70 hectàrees d’oliveres i 130 de bosc.

A Lam Chuen Ping li preocupa la despoblació dels municipis petits com Bovera i entén que, si es promociona el turisme, els veïns del poble tindran més oportunitats per treballar-hi i viure-hi. Aquest empresari xinès ha copsat que “tothom vol fomentar el turisme de l’oli però no hi ha una ruta definida” perquè “falta una cosa important: un punt de referència on es puguin fer tastos i conferències i es promocioni la zona”.

Així, considera que un lloc com el castell, que, a més, té la seva història, és perfecte com a museu i centre d’interpretació de l’oli. Vol restaurar-lo per fomentar l’oleoturisme i per això busca la implicació d’institucions i veïns.

L’arquitecte del castell

Aquest entusiasta empresari xinès explica als pocs visitants de la zona la història del ‘Mas del Senyor’. El va construir Jaume Gustà i Bondia (Barcelona, 1853 - Barcelona, 27 d’agost de 1932) que va ser mestre d’obres des de 1872 i arquitecte municipal a l’Ajuntament de Barcelona.

Va fer alguns dels pavellons efímers per a l’Exposició Universal de Barcelona (1888), el més important dels quals el Palau de la Indústria, i també va ser l’arquitecte del cementiri de Sants i de la fàbrica Arañó.

Precisament les dues torres i les finestres decoratives de la fàbrica Arañó són les mateixes que les del Mas del Senyor. És una de les dades recollides en el treball de fi de grau d’història de la Laia Manresa, veïna de Bovera de 25 anys que va centrar el seu treball en algun detall del poble que no s’hagués estudiat encara.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats