Lleida
11-24° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L'onada de calor obliga pagesos de Lleida a reestructurar hores de feina i concentrar-les a primera hora del matíASAJA recomana evitar les hores "fortes" de calor i alerta que la fruita s'està cremant per la radiació del sol


Alguns pagesos del Segrià han decidit aquest dissabte reestructurar les hores de feina al camp per l'avís de calor del Servei Meteorològic de Catalunya. S'espera un dissabte de temperatures extremes i per aquest motiu han decidit concentrar l'activitat en les primeres hores del dia. Ha estat el cas de Xavier Vilanova, pagès de Lleida, i de Jaume Molló, d'Alcarràs. Des d'ASAJA, les recomanacions van en aquesta línia no només per les persones que treballen a temperatures superiors als 35 graus, sinó també per la fruita. Segons ha alertat el president del sindicat, Pere Roqué , la fruita s'està cremant per la forta radiació del sol. També ha afegit que pateix un "contrast tèrmic" quan entra a les càmeres recent collida.

Roqué també s'ha mostrat preocupat per la manca d'allotjament d'algunes persones que arriben a Lleida per treballar al camp. En aquest sentit diu, que "algú alguna vegada" haurà d'enfrontar-se a la situació, referint-se a les administracions, sobretot a la de l'Estat, perquè segons el president d'ASAJA són qui tenen la "potestat" en termes de permisos de residència. 

En relació a la calor, Roqué ha traslladat algunes de les recomanacions que el sindicat fa arribar als pagesos. Per exemple, a l'explotació del Xavier Vilanova, a Lleida, aquest dissabte hi han treballat dues persones. La jornada ha començat a primera hora del matí i ha finalitzat al migdia. "He decidit que a la tarda no treballem", ha afirmat. Vilanova ha explicat que han prioritzat aclarir pomes en les zones de més ombra per treballar amb millor qualitat. El mateix ha fet Jaume Molló, propietari de 33 hectàrees de nectarina, poma i pera a Alcarràs, que aquest dissabte ha engegat a les sis del matí per poder acabar al migdia i evitar treballar a les hores de calor més intensa. "Jo sempre tinc molta aigua, porto quatre neveres i si cal en busco més". Molló ha dit que quan els treballadors buiden cubells sempre tenen aigua preparada per poder suportar les altes temperatures. 

Molló s'ha mostrat optimista de cara a la campanya i ha afegit que la calor farà créixer la fruita, un fet positiu per les futures vendes. En relació als preus, diu que calen preus "molt millors" per deixar de banda l'estat de "viure malvivint" de molts pagesos. També ha criticat que els sous dels treballadors pugen cada any, segons marca el conveni, però que no ho fan el sous dels pagesos. "Cada any tenim més costos, i si el que cobren segueix pujant, cobraran més que nosaltres", ha sentenciat. 

En plena campanya de la fruita, a Lleida hi treballen 24.000 persones a través de les quals, segons Roqué, s'aporten uns 200 milions d'euros a la Seguretat Social. El president d'Asaja ha destacat que la Comissió Central d'Immigració ha qualificat la campanya de la fruita de Lleida de "modèlica" a tot l'Estat. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats