Lleida
9/19° C (pluja)
97% 26 km/h


Trenca i Endesa consoliden el projecte per conservar els voltors al Pirineu amb un nou punt d'alimentació suplementàriaL'espai, ubicat al Pallars Jussà, també permet la preservació d'altres espècies d'aus rapinyaires


El Pirineu es consolida com un dels grans refugis de voltors, ja que és un dels pocs llocs on es poden observar, juntes, les quatre espècies europees d'aquestes aus: el voltor negre, el voltor comú, l'aufrany i el trencalòs. Aquesta realitat és possible gràcies a la suma d'accions i iniciatives de conservació i reintroducció que s'estan duent a terme, entre els quals hi ha la xarxa de Punts d'Alimentació Suplementària (PAS), un projecte que va engegar l'ONG Trenca i que va poder créixer gràcies a la col·laboració d'Endesa. En els seus deu anys de trajectòria ha aportat molts bons resultats, fet que ha dut a la posada en funcionament, recentment, d'un nou PAS a Senterada (Pallars Jussà) on, a més, s'hi busca impulsar el turisme fotogràfic.

Els Punts d'Alimentació Suplementària estan estratègicament ubicats a diverses localitzacions de l'Alt Pirineu. Un d'ells, el de Siall, es troba molt a prop de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, a Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà). Mentre, hi ha un altre dins la mateixa àrea protegida que està destinat exclusivament al voltor negre i un tercer, el de Cal Roger, a Montferrer i Castellbò (Alt Urgell).

En els deu anys de trajectòria del projecte, s'hi han abocat més de 140.000 quilos de carronya. A diferència d'altres punts d'alimentació similars, des d'aquests PAS es prepara un menú específic adaptat a les diferents espècies necròfagues. Així, s'hi aporten peces petites de carronya, sobretot guatlles i potes de xai, i es distribueixen estratègicament pel recinte per afavorir la diversitat d'espècies que se'n beneficien.

Els resultats fins al moment han estat molt positius, ja que s'hi han arribat a veure fins a onze espècies diferents d'ocells que incorporen la carronya en la seva dieta habitual, entre les quals, algunes tan amenaçades com l'aufrany o el milà reial. En alguna ocasió, a més, s'hi han aplegat fins a vint voltors negres simultàniament a un dels PAS, provinents de la Reserva de Caça de Boumort, un espai on Trenca treballa en un projecte de reintroducció d'aquesta espècie des de fa tretze anys.

Els voltors tenen un paper essencial en l'equilibri de la natura, ja que són els sanitaris del camp i desenvolupen una gran tasca d'eliminació dels patògens que apareixen quan es podreixen els cadàvers, a més de representar un servei essencial per als ramaders. Malgrat que les diferents accions i iniciatives que s'estan duent a terme per a la seva conservació han comportat un augment de la població en els darrers anys, se segueix considerant els ocells necrògafs com espècies amenaçades o vulnerables degut a l'ús de verí al camp.

Ara per ara, Endesa desenvolupa a tot l'Estat uns 25 projectes anuals de protecció i conservació de la biodiversitat sobre espècies amenaçades, espais i hàbitats, augment del coneixement científic i posada en valor de la biodiversitat. Mentre, la tasca de Trenca es centra en lluitar contra l'extinció de la fauna autòctona, treballar per a un camp i una natura plena de vida i fomentar una relació més respectuosa entre els éssers humans i la natura a través de l'educació ambiental i la custòdia del territori.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats