Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h


Un 13% dels temporers enquestats per Càritas assegura haver rebut amenaces a la feina i un 22,5% un tracte humiliantUn 46% reconeix haver cobrat per sota del salari que li correspondria per conveni, i un 47% diu haver-lo cobrat tot o part en 'negre'


Un 22,5% dels temporers agraris enquestats per Càritas arreu de l'Estat assegura haver sofert alguna vulneració greu de naturalesa penal a la feina. En concret, un 13% reconeix haver rebut amenaces, un 12% va veure retinguda la seva documentació, mentre un 22,5% afirma haver sofert un tracte humiliant. L'entitat denuncia la "gravetat" de les dades i adverteix que podrien amagar possibles situacions de tràfic de persones "amb fins d'explotació laboral o treball forçós" en el sector agrari, que serien constitutives d'un delicte penal. D'altra banda, un 46% dels temporers que van participar en l'enquesta reconeix haver cobrat per sota del salari que li correspondria per conveni, i un 47,4% haver-lo cobrat tot o part en 'negre'.

Càritas ha presentat aquest dijous a Lleida -després d'haver-ho fet a Madrid- l'informe 'Vulneracions de drets laborals en el sector agrícola, l'hostaleria i les ocupacions de la llar', realitzat després d'una recerca duta a terme per les delegacions de Càritas d'arreu de l'Estat i basat en 917 entrevistes a persones a les quals ha ofert acompanyament l'entitat humanitària. En la seva elaboració han participat persones ateses per Càritas Diocesana de Lleida, concretament en assentaments de temporers d'Alcarràs, Torres de Segre i a l'oficina d'atenció a les persones temporeres de Lleida.

La investigació, amb que Càritas ha pretès constatar "la vulneració de drets laborals" en aquests tres sectors, s'ha centrat en avaluar les vulneracions dels drets dels treballadors atesos per l'entitat en aspectes concrets, com són les condicions econòmiques, el temps de descans i tracte laboral, i les possibles violacions de tipus penal de les vulneracions de què haurien estat objecte. 

Entre altres aspectes, el treball ha premés constatar que el 29,4% dels treballadors agraris, de l'hostaleria i de la llar cobra menys del salari que li correspondria legalment; el 23,8% realitza hores extres sense remuneració; i el 27,4% cobra tot o part del salari en 'negre'. En el cas del sector agrari, un 46% dels temporers que van participar en l'enquesta reconeix haver cobrat per sota del salari que fixa el conveni, i un 47% haver-lo cobrat tot o part en 'negre'.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats