Lleida
3/17° C (sol)
97% 26 km/h


Un Brèxit dur portaria al consumidor del Regne Unit a pagar la fruita espanyola més caraL’increment de preu pot arribar al 18% per a préssecs i nectarines i entre un 5 i un 9% per a pomes i peres


Els consumidors britànics pagaran les fruites que importen de l’Estat espanyol més cares si finalment no hi ha acord en la retirada del Regne Unit de la Unió Europea i s’implanta un Brèxit dur. Aquest increment de preu, si s’apliquen els drets aranzelaris en el marc de l’OCM, representaria un 18% en préssecs i nectarines, entre un 4 i un 9% en peres i pomes, un 20% en albercocs, entre un 6 i un 12% en cireres, un 16% en mandarines i entre un 3 i un 16% en taronges.

Actualment la fruita espanyola té un pes desigual en el mercat anglosaxó. En els darrers anys Espanya hi exporta una mitjana de 325 milions de quilos: 8 milions de quilos de poma, més de 70 milions entre préssecs i nectarines, 95 milions de taronges i uns 150 milions de mandarines. D’aquests, Catalunya exporta 35 milions de quilos: 4,5 milions de quilos de poma, més de 25 milions entre préssecs i nectarines, 1,5 milions de taronges i uns 4 milions de mandarines.

Pel que fa a volums, el Regne Unit és el destí del 4% de la producció de préssecs i nectarines espanyols i del 5% dels catalans, del 2% de la poma espanyola i catalana i menys de l’1% de la pera dels dos.

Tot i aquestes xifres, per als britànics el préssec i la nectarina espanyols representen entre el 73 i el 80% del total que hi ha als lineals, la poma representa un 3% i la presència de la pera és pràcticament inexistent.

Segons Manel Simon, director general d’Afrucat, “tot i que el Regne Unit no representa un mercat rellevant en volums, sí que és tradicionalment un bon mercat pel que fa a preus i un mercat que valora el producte de qualitat i el paga millor. Per això moltes empreses segueixen molt de prop tots els canvis que es poden produir en encara no un mes”.

Segons Simon, “per a la producció catalana, no es valora una afectació significativa en cap de les espècies donat que en la llavor el volum és molt petit i en préssecs i nectarines no només som molt competitius, sinó que ens hem guanyat la presència en els lineals britànics per la qualitat i dolçor del nostre producte que ja fa anys que ha desbancat al producte italià malgrat que aquest és més barat que el nostre. El nostre posicionament és molt sòlid, ja que es tracta d’un posicionament per qualitat ”.

Conseqüències del Brèxit dur:

Afrucat ha valorat quines poden ser les conseqüències en aquest desacoblament si es donen les circumstàncies més desfavorables que implicarien:

- una separació no ordenada, sense període de transició

- la conversió directa del RU en un país tercer a tots els efectes

- deixar d’aplicar la normativa de la UE

- l’aplicació de les normes de la OCM a les relacions comercials bilaterals

Un Brèxit dur implicaria conseqüències en: 

- la circulació de mercaderies (incrementant les formalitats) i els controls duaners (que es preveuen bàsicament documentals)

- els controls paraduaners (fitosanitaris i de control de producte)

- els requisits fitosanitaris que el RUpodria establir d’entrada (un certificat fitosanitari, altres requisits específics o l’adopció de mesures de control de plagues)

- les normes de qualitat de producte, etiquetatge, seguretat alimentària i Residus de plaguicides.

- els aranzels (que poden variar del 4 al 20% en funció de producte i període)

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats