Lleida
16/30° C (sol)
97% 26 km/h


Un estudi de porcí de l'ETSEA de la Universitat de Lleida obté un premi estatal a la recerca en producció ecològicaEl treball analitza la viabilitat nutricional, econòmica i ambiental de formular racions amb aliments alternatius


Un estudi de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL) sobre 'Estratègies d'alimentació, avaluació de l'impacte ambiental i valoració de dietes del porcí ecològic' s'ha endut el Premi estatal a la Recerca i Defensa en Producció Ecològica que atorguen l'associació Ecovalia i la família Núñez de Prado. Segons han explicat des de la UdL, el treball forma part d'un capítol de la tesi doctoral de la investigadora Immaculada Argemí, que firma conjuntament amb els professors del departament de Ciència Animal de la UdL Javier Álvarez, Daniel Villalba i Marc Tor. El reconeixement inclou una dotació econòmica de 6.000 euros.

El treball analitza la viabilitat nutricional, econòmica i ambiental de formular racions amb aliments alternatius, triant-ne preferentment de locals, prescindint inicialment de la soia i els seus derivats i minimitzant el nombre de matèries primeres de la fórmula per a poder aplicar-se fàcilment en granja. Els resultats assenyalen que "excepte en la fase de garrins, de menys de 30 quilos, és possible formular dietes de porcí ecològic prescindint de la soia i usant fonts proteiques adaptades al clima mediterrani (guixera, faves, pèsols i alfolva) i cereals d'hivern (sègol, blat, ordi i triticale)", segons ha explicat Argemí.

A banda d'aquest estudi de l'ETSEA, guanyador del 2019 en la modalitat de Recerca, el jurat ha atorgat un accèssit al treball 'Impacte dels hàbitats seminaturals sobre conservació de crisòpids en olivars ecològics', de Rafael Alcalá (Universitat de Granada), i una menció per a 'Possibilitats d'ús de substàncies d'origen natural per al control biològic de la verticilosi de l'olivera a Andalusia', d'Antonio Mulero-Aparicio (Universitat de Còrdova). El lliurament de la 21a edició dels Premis estatals a la Recerca i Defensa en Producció Ecològica 'Andrés Núñez de Prado' ha tingut lloc a Baena (Còrdova).

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats