Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Un fruticultor d’Esterri d’Àneu instal·la un hotel d’insectes per mantenir les plagues a ratllaHi hivernen abelles solitàries, marietes o escarabats que en actuar eviten que s’hagin d’utilitzar insecticides o biocides


Als Alps és habitual veure plantacions de fruiters, al Pirineu encara no. Però a Esterri d’Àneu ja s’hi han llançat amb l’empenta de la família Bringueret. Produeixen poma ecològica i aquesta passada campanya ja han collit 2.000 quilos.

El Pallars Sobirà vol produir poma ecològica d’excel·lència. A Esterri d’Àneu tenen a Miquel Bringueret i la seva família que així ho fan des de fa poc temps. Les més de 2.000 pomeres es van plantar l’any 2018 en uns terrenys a quasi 1.000 metres d’altitud.

I per tal que les pomes siguin totalment ecològiques i que per tant no s’utilitzin ni insecticides ni biocides en Miquel hi ha instal·lat recentment un hotel d’insectes al costat mateix dels arbres fruiters. Ens explica que beneficia l’hibernació d’espècies “que després ajudaran a mantenir les plagues a ratlla”. 

Aquest curiós hotel allotja abelles solitàries, dípters, escarabats, marietes (molt beneficioses pel pulgó) i crisopes bàsicament.

Els Bringueret fan poma ecològica sota el paraigua de la cooperativa Biolord Coop i certificada per l’autoritat catalana del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE)

L’hotel d’insectes el van instal·lar l’any passat juntament amb dues caixes niu de ratpenats que també controlen biològicament la carpocapsa que queda retinguda a les xarxes laterals (la carpocapsa queda a les malles i a la nit els ratpenats se la mengen). La carpocapsa és un insecte que s’alimenta de les pepites de les pomes i fa un forat a la poma.

La finca de pomeres dels Bringueret té xarxes antipedra i també xarxes laterals per aïllar-se de l’entorn. Així a dins s’afavoreix la biodiversitat perquè mantingui a ratlla les plagues.

 

Xarxes anti gelada

Aquest darrer any aquesta finca d’Esterri va patir gelada com la majoria de socis de Biolord Coop i la producció ha disminuït. Després de diverses jornades amb diversos experts i l’IRTA sobre el tema dels sistemes antigelada, diversos socis es van animar a  implementar mesures, ja que s’ha vist que és un fenomen que es pot reproduir a les altituds altes.

En Miquel ha replantat a Esterri exemplars de René, la poma bruna dels pirineus, considerada una de les millors de la serralada i la que té millor acceptació als mercats. Ens explica que aquest any passat, quan van arribar les primeres nevades “encara no havíem plegat les xarxes i quasi ens enganxa i si neva damunt correm el risc d’esfondrament”.

 

Collir, a l’octubre

A Esterri les pomes es comencen a collir a mitjans d’octubre i fins novembre. La primera collita va ser l’any 2018 i va ser testimonial, ens indica, i aquest any 2019 “hem fet prop de 2.000 kg perquè hem aclarit molt per tal de poder entrar en producció”.

El pare d’en Miquel, el Josep Maria, està orgullós del seu fill i està atent a com evolucionen les pomeres. En aquesta mateixa finca, que varen comprar ell i el seu germà, estava antigament tota plena de pomeres i es va decidir arrencar-les per donar-li usos agrícoles per pastures. 

Ara s’ha volgut tornar als orígens i la natura novament ha estat al seu costat. A Esterri, al cor de les Valls d’Àneu, es torna a produir poma.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats