Lleida
23/38° C (sol)
97% 26 km/h


Un grup animalista assalta una granja a Gurb i s'endú una quinzena de conillsUP exigeix al Govern que acceleri en la protecció legal dels ramaders víctimes d'accions d'animalistes i Jordà alerta que les entrades a les granges "posen en risc" el benestar animal i la bioseguretat


Un grup animalista ha assaltat una granja de conilla de Gurb (Osona). Els fets van passar diumenge al vespre, quan una quarantena de joves van entrar en una una granja del municipi i van obrir les gàbies on hi havia els animals. Els animalistes s'haurien endut 14 conills, segons han relatat ells mateixos a través de les xarxes socials.

Diversos agents dels Mossos d'Esquadra es van personar a la granja i van identificar 15 persones, alguns d'ells menors d'edat i de nacionalitats diverses. Els animalistes van arribar al lloc en una desena de vehicles i tot i que la policia els va registrar, no va trobar els animals. De la seva banda, l'Ajuntament de Gurb ha anunciat que es presentarà com a acusació particular. "Totes les reivindicacions són totes legítimes, però entrar en propietats privades, furtar i generar inseguretat a les persones que viuen a les granges o hi treballen no són les formes", ha explicat el batlle, Josep Casassas, a l'ACN.

Diumenge cap a dos quarts de vuit del vespre un grup d'una cinquantena d'activistes a favor dels drets dels animals va irrompre en una granja de conills de Gurb. Segons ha explicat l'alcalde, Josep Casassas, els animalistes van provocar alguns desperfectes a la porta d'entrada i van obrir les gàbies on hi havia els conills.

Just abans que arribés la policia, també es va presentar al lloc dels fets un grup de ramaders organitzats a través d'un grup de whatsapp per intentar aturar els activistes, tot i que l'acció ja estava feta. En aquest moment es van viure moments de gran tensió. 

El batlle ha explicat que molts pagesos se senten "impotents" davant accions espontànies d'aquest tipus "que estan posant en dubte la seva feina com a ramaders". 

La granja encara no ha presentat la denúncia perquè està avaluant els danys que hagin pogut provocar els activistes.

No és la primera vegada que les granges de Gurb pateixen les accions dels animalistes. A principis d'estiu una granja va ser víctima d'un robatori d'un vedell, ha explicat l'alcalde. "Després van deixar una nota dient que li havien salvat la vida i que a partir d'ara no seria l'àpat de ningú", ha afegit. 

La investigació per part dels Mossos d'Esquadra encara continua oberta i se citarà els activistes identificats en qualitat d'investigats. 

UP exigeix al Govern que acceleri en la protecció legal dels ramaders víctimes d'accions d'animalistes

Unió de Pagesos (UP) ha demanat al Departament d'Agricultura que adapti ràpidament els mecanismes legals que estan a la seva disposició per protegir els ramaders que siguin víctimes d'accions de grups animalistes en les seves instal·lacions. La demanda arriba arran dels fets d'aquest diumenge en una granja de conills a Gurb (Osona), on un grup d'activistes hi va irrompre i es van endur una dotzena d'animals. El sindicat recorda als afectats la necessitat de presentar una denúncia pels fets ocorreguts per tal d'evitar que es reprodueixin actuacions similars en el futur i per poder tramitar la compensació pels danys i perjudicis causats en l'explotació.

UP recorda que l'acció de Gurb se suma a d'altres de característiques similars que han tingut lloc en els darrers mesos, la darrera d'elles el juliol passat en una granja de vedells de Sant Antoni de Vilamajor, al Vallès Oriental.

Ara, després del cas de Gurb, UP ha expressat el seu suport al ramader afectat i afegeix que, si presenta una denúncia, el sindicat li oferirà tot el seu suport. El sindicat recorda que accions com les d'aquest diumenge no només representen un perjudici per als ramaders sinó que, fonamentalment, posen en greu perill al bestiar. En aquest sentit, en casos de granges de conills, uns animals ''altament susceptibles'' a les situacions d'estrès, l'entrada massiva de desconeguts pot afectar el seu benestar, així com provocar greus problemes en la seva fertilitat, fet que de retruc acaba derivant també en importants pèrdues per als productors.

Finalment, UP també recorda que el codi penal preveu com a figures delictives el fet d'ocupar una explotació en contra de la voluntat del titular i considera com a furt o robatori el fet d'apoderar-se d'animals del seu interior. A més a més, també asseguren que són sancionables el trasllat dels animals que no compleixin la normativa de moviments de bestiar així com les manifestacions sense comunicació prèvia de la convocatòria.

Jordà alerta que les entrades a les granges "posen en risc" el benestar animal i la bioseguretat

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha alertat aquest dilluns que les entrades a les granges, independentment del tipus que siguin, "posen en risc" el benestar animal i la bioseguretat. La consellera ha fet aquestes declaracions després de conèixer el cas que diumenge va afectar una granja de conills de Gurb (Osona), quan una quarantena de persones la van assaltar i se'n van endur una quinzena d'animals. Segons la consellera, els principals garants del benestar animal són els ramaders i per això el seu departament, en col·laboració amb Interior, està ultimant un protocol d'actuació contra els assalts. Jordà ha reconegut que el nombre d'entrades a granges "malauradament va a més", i ha afegit que cal ser capaços de donar-hi una resposta "ràpida i eficient". "Tirarem endavant les mesures legals que facin falta", ha afegit la consellera.

En un comunicat, el Departament d'Agricultura ha anunciat que es personarà en el procediment judicial derivat de l'assalt a la granja de Gurb (Osona). A més, també iniciarà un procediment administratiu de caràcter sancionador per si hi ha incompliments de la normativa en matèria de benestar i salut animal. 

Els assalts a granges, assegura el departament, suposen un risc greu per a la bioseguretat i pel benestar animal, ja que representen un factor greu d'estrès als animals i també un risc sanitari per a la transmissió de possibles malalties. A més, totes les explotacions tenen una qualificació sanitària i els activistes, a banda d’accedir sense cap mena de consentiment per part del propietari, no compleixen els requisits de bioseguretat personal que s’està exigint a totes les explotacions.

Els activistes van deixar les cries sense les seves mares

Segons l'informe emès aquest dilluns pels veterinaris d'Agricultura, l'entrada massiva de persones sense autorització a la granja de conills de Gurb aquest cap de setmana va sotmetre els animals a "un important estrès". Segons els experts, això pot tenir conseqüències en la seva productivitat i, per tant, afectar a la rendibilitat de l'activitat ramadera. 

El document també recull que els activistes van sostreure com a mínim una desena de femelles, vuit de les quals amb diverses cries. Tot i endur-se les mares, van deixar les cries orfes. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats