Lleida
9/19° C (pluja)
97% 26 km/h


Un pesticida natural erradica les plagues silenciant-ne els gensEspanya és el consumidor de pesticides més gran d’Europa


Un grup d’investigadors espanyols ha aconseguit un nou pesticida natural que aconsegueix eliminar plagues i patògens mitjançant la utilització de molècules que “silencien” els seus gens.

La nova tecnologia ha estat desenvolupada per investigadors de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), un centre mixt del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Aquesta alternativa als pesticides químics es basa a desenvolupar unes molècules (d’ARN bicatenaris) capaces de silenciar els gens de les plagues i patògens que afecten les plantes. L’equip d’aquest institut, coordinat per l’investigador del CSIC José Antonio Darós, ha utilitzat com “biofactoria” bacteris “Escherichia coli”, que s’utilitzen com a organisme “model” en biologia molecular i que es pot conrear i manipular de forma molt senzilla.

“Si un insecte o un altre artròpode ingereix aquestes molècules pot acabar morint o, en el millor dels casos, veure alterat el seu creixement. En silenciar els seus gens, la molècula pot arribar a posar fi a la vida del patogen o la plaga, o almenys espantar-la perquè no triï aquesta planta per a alimentar-se”, explica Darós.

 

Respecte al medi ambient

Aquestes molècules constitueixen una alternativa natural amb un gran potencial enfront dels pesticides químics, ja que es tracta d’una nova generació de productes fitosanitaris respectuosa amb el medi ambient, i el problema radicava fins ara en el fet que per a obtenir-lo el preu era molt elevat. “El nostre mètode salva aquest hàndicap i permet obtenir aquestes molècules a un cost realment baix, si el comparem amb els mètodes tradicionals”, destaca Darós.

Sobre la seva forma d’aplicació als cultius, l’investigador explica que és un camp en ple desenvolupament, i la intenció és que es puguin aplicar sobre les plantes de la mateixa forma que es fa amb altres fitosanitaris o altres reguladors del creixement.

 

Espanya, major consumidor europeu

Espanya és el consumidor més gran a escala europea de pesticides que són presents en verdures i fruites tan comunes com el pebrot o la poma, en els quals s’han trobat més d’una trentena de productes diferents, alguns dels quals podrien alterar el funcionament del nostre sistema hormonal.

“Estem exposats a un còctel de substàncies químiques i de pesticides en els aliments”, explica Koldo Hernández, coordinador de l’informe ‘Directe a les teves hormones. Guia d’aliments disruptors’, elaborat per Ecologistes en Acció a partir de les dades publicades per Eurostat i per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). És el tercer any en què l’organització ecologista analitza la presència de pesticides i pesticides disruptors endocrins (alteradors de l’equilibri hormonal) en els productes alimentaris comercialitzats a Espanya, que el 2017 va ser líder europeu en la comercialització de plaguicides, amb un volum de 71.987 tones.

Dels resultats de l’informe es desprèn que la població està exposada a un elevat nombre de plaguicides a través de l’alimentació, en haver-se trobat residus en el 34% dels aliments analitzats (927 sobre un total de 2.711 mostres), percentatge que augmenta fins al 41,69% en el cas de les fruites i verdures. Pebrots i pomes encapçalen la llista de les verdures i fruites amb més productes tòxics, amb fins a 33 i 31 pesticides diferents oposats en cadascun d’ells.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats