Lleida
21-37° C (sol)
97% 26 km/h


Una recerca revela que la presència de formigues contribueix a combatre les males herbes als camps de cerealsL'estudi, en què participa la Universitat de Lleida, aposta per no llaurar durant l'estiu, després de la collita


Deixar de llaurar els camps de cereal de secà al juliol, després de la collita, "pot incrementar la depredació de llavors de males herbes retallant al mateix temps despeses en carburant i millorant la qualitat del sòl i la retenció d'aigua". D'aquesta manera, el fet d'evitar remoure la terra "protegeix la distribució de nius de les formigues" Messor barbarus, una espècie recol·lectora i granívora que "ajuda a reduir les llavors d'aquestes plantes de manera natural".

Així ho afirma una recerca realitzada per investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i la Penn State University (Estats Units), publicada aquest mes a la revista Biological Control.

Joel Torra, Aritz Roy i Jordi Recasens, investigadors del grup de Malherbologia i ecologia vegetal de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL han treballat conjuntament amb una exmembre del grup, Bárbara Baraibar -actualment a Pennsilvània- i amb el professor de la UdL, Carles Comas, del grup de Criptografia i grafs. Els experts han analitzat durant tres estius la xifra, mida i distribució de les colònies de formigues en set finques del Segrià, la Noguera, l'Urgell i el Pla d'Urgell, segons expliquen des de la Universitat de Lleida.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats