Lleida
20/36° C (sol)
97% 26 km/h


Unió de Pagesos considera "una burla a la pagesia" l'adequació dels mòduls de l'IRPF del 2019 per a la fruita dolçaLa FCAC també es mostra crítica amb el Ministeri per la reducció aplicada al sector fructícola i al de la vinya


Unió de Pagesos considera "una burla a la pagesia" l'adequació dels mòduls de l'IRPF del 2019 per a la fruita dolça, recollida en la Ordre publicada pel govern espanyol amb la qual es redueixen per al període impositiu 2019 els índex de rendiment net aplicables en el mètode de estimació objectiva de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per les activitats agrícoles i ramaderes afectades per diverses circumstàncies excepcionals. Des de la FCAC també es mostren crítics amb el Ministeri d'Agricultura pel fet que "la rebaixa aprovada a fructicultors és inferior al 20% quan la davallada d'ingressos supera el 60% en fruita de pinyol i 40% en fruita de llavor, i no es preveu reducció per a viticultors malgrat un descens del 30%".

Unió de Pagesos recorda que, tant les fortes calors de l'estiu passat com la crisi de preus dels préssecs i nectarines i de la poma, van provocar preus baixos en origen, així com una minva dels fruits al camp i a les centrals de confecció.

Segons el sindicat, l'adequació publicada aquest dijous "només" suposa una reducció del 18,91% dels mòduls de l'IRPF en fruita dolça, que passa del 0,37 al 0,30. El sindicat recorda que la pagesia de la fruita està immersa en una greu crisi de preus des del 2014, i molt especialment, els productors de préssec i nectarina, que, de les darreres sis campanyes només han pogut cobrir costos de producció la del 2016 i del 2018.

El sindicat ja va avisar al Ministeri d'Agricultura que havia de tenir present la caiguda d'ingressos que ha patit el sector, del 66% en fruita de pinyol, i del 40% en fruita de llavor, respecte al càlcul dels mòduls tinguts en compte en la situació anterior a la crisi de preus des del veto rus, atesa la situació de crisi de mercats del 2019 i les fortes calors de l'estiu. A aquests factors, cal sumar un increment de costos laborals del 14,11%; el cost de la mà d'obra en un 13,59%, arran de l'increment del Salari Mínim Interprofessional del 2018 al 2019 i del cost de la Seguretat Social en un 17,34%, així com un increment del cost de l'energia de més del 15%.

Unió de Pagesos exigeix a als Ministeris d'Hisenda i d'Agricultura una "ràpida i immediata actuació" per corregir aquest "tractament injust" del sector en l'Ordre HAC/329/2020. En cas que no rectifiquin, el sindicat adverteix que suposarà per a les explotacions de fruita dolça que tributen per mòduls, "una càrrega fiscals injusta i il·legal en l'IRPF". L'organització agrària també considera necessari que s'incrementin el 10% les despeses de difícil justificació en l'estimació directa agrària.

La FCAC, també es mostra critica amb la reducció dels mòduls per al sectors de la fruita i del vi

Per la seva banda, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) també s'ha mostrat "molt crítica" amb la reducció aplicable a l'IRPF dels productors de fruita dolça i de vi, , perquè no "s'adequa a la difícil situació d'aquests sectors". En el cas de la fruita dolça, les cooperatives denuncien que la reducció "no dona resposta a la situació crítica del sector, que ha viscut la pitjor campanya de les últimes dècades". Pel que fa a la vinya, critiquen que "no es tenen en compte reduccions dels mòduls d'IRPF per a la pràctica totalitat del viticultors catalans".

La FCAC havia demanat una reducció del percentatge de l'IRPF d'un 60% en fruita de pinyol i d'un 40% en fruita dolça, equivalents a la davallada d'ingressos en relació amb una campanya mitjana, ja que es tracta "de la pitjor campanya en dècades". Per la seva part, els viticultors van patir una reducció de preus d'un 30%, segons les cooperatives. "Ambdós sectors es veuen obligats a començar la propera campanya amb la dificultat afegida de fer front a les dificultats derivades de la crisi de la covid-19", assenyalen des de la FCAC.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha exigit al Ministeri d'Agricultura "que doni una resposta adequada a la gravetat de la situació per a les cooperatives i per als productors de fruita", davant "la caiguda històrica dels ingressos la darrera campanya, així com per als viticultors". Sarroca considera que el Ministeri és coneixedor del moment complicat que viuen ambdós sectors i, per això, critica "que no hagi donat una resposta proporcional a les necessitats".

Per tant, la FCAC també reclama una rectificació de l'Ordre del Ministeri d'Hisenda per donar una "resposta efectiva" a la reducció d'ingressos del sector i que contribueixi a pal·liar "la difícil situació dels productors davant la crisi de preus" mitjançant una major disminució de la base imposable dels rendiments i per tant, del resultat de la declaració de l'IRPF del 2019.

Asaja Lleida reclama una major rebaixa dels mòduls per als agricultors i ramaders

Des d'Asaja Lleida han indicat que es tracta d'una rebaixa que fa temps que reivindiquen però la consideren "insuficient". Segons el seu president, Pere Roqué, també alguns els municipis afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre i pel temporal DANA del passat octubre "haurien d'estar també inclosos amb una rebaixa més considerable del percentatge publicat". Des d'Asaja també consideren que s'haurien d'aplicar rebaixes més importants a cultius com en el cas de la fruita dolça, l'oli i el cereal. Per aquest motiu, Roqué ha indicat que des d'Asaja estan elaborant tres informes per presentar a la subdelegació del govern de l'estat a Lleida per tal que "la rebaixa sigui més efectiva i més concloent de cara als productors".

El govern espanyol redueix els mòduls de l'IRPF als pagesos i ramaders afectats per la sequera i els aiguats del 2019

El BOE publica aquest dijous l'Ordre del Ministeri d'Hisenda de reducció de mòduls de l'IRPF del 2019 per a agricultors i ramaders afectats per diverses circumstàncies excepcionals com ara la climatologia adversa, amb la sequera i els danys que el temporal DANA va causar a la tardor, i altres tipus d'adversitats, com ara les derivades de problemes de mercat. A Catalunya, aquestes bonificacions poden suposar un estalvi d'uns 27 milions d'euros als sector de la fruita, productes hortícoles, olivera, cereals, vitivinícola, farratges i arròs, així com a les oleaginoses i lleguminoses, entre d'altres. També inclou les produccions ramaderes de tipus extensiu.

L'Ordre recull la proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de rebaixar els índex de rendiment net aplicables el 2019 en el règim d'estimació objectiva agrària (o de mòduls) de l'IRPF. Per aplicar la rebaixa, s'han tingut en compte els danys provocats per la climatologia adversa com la sequera i el temporal DANA, a la tardor. També s'han tingut en compte altres tipus d'adversitats, com les derivades de problemes de mercat i que han produït una disminució dels rendiments de l'activitat agrària.

A Catalunya, el conjunt de totes les reduccions poden suposar un estalvi d'uns 27 milions d'euros. Per sector agrícoles, en el cas dels cereals, cítrics i lleguminoses queda de 0,26 a 0,18; olivera de 0,26 a 0,13; fruiters no cítrics de 0,37 a 0,30 i lleguminoses de 0,26 a 0,18. I pel que fa sector ramaders, el boví de llet passa de 0,20 a 0,18; el oví i caprí de llet de 0,26 a 0,18; el boví i porcí de cria extensiu de 0,26 a 0,18; el boví, oví, caprí i porcí de carn extensiu de 0,13 a 0,09; i l'apicultura de 0,26 a 0,13.

Pel que fa el conjunt del sector agrari espanyol, aquesta reducció de l'IRPF suposa una rebaixa de 614 milions d'euros, la xifra més alta dels últims cinc anys i que suposa pràcticament el triple respecte l'any anterior.

Asaja considera que la mesura és insuficient

Des d'Asaja Lleida han indicat que es tracta d'una rebaixa que fa temps que reivindiquen però la consideren "insuficient". Segons el seu president, Pere Roqué, també alguns els municipis afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre i pel temporal DANA del passat octubre "haurien d'estar també inclosos amb una rebaixa més considerable del percentatge publicat". Des D'Asaja també consideren que s'haurien d'aplicar rebaixes més importants a cultius com en el cas de la fruita dolça, l'oli i el cereal. Per aquest motiu, Roqué ha indicat que des d'Asaja estan elaborant tres informes per presentar a la subdelegació del govern de l'estat a Lleida per tal que "la rebaixa sigui més efectiva i més concloent de cara als productors".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats