Lleida
17/29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Unió de Pagesos estima que la producció d'ametlla creixerà el 40 % a Lleida i el 25 % a TarragonaEl sindicat denuncia que la Llotja de Reus manté la cotització més baixa de l'ametlla tot i l’estabilitat del mercat a l’Estat i als Estats Units


Unió de Pagesos denuncia que la Llotja de Reus manté el preu més baix de l’ametlla respecte al d’altres llotges, 50 cèntims per sota, en un context d’estabilitat del mercat a l’Estat i als Estats Units i d’augment de producció del 30% a Catalunya. La Llotja de Reus va publicar aquest dilluns una davallada del preu de l’ametlla comuna de 10 cèntims per kilogram de gra, situant el preu en 4,75€/Kg. Aquest valor, de nou, se situa molt per sota de les cotitzacions de la resta de llotges de l’Estat: 60 cèntims per sota el preu d’Albacete i 52 cèntims per sota de Mercamúrcia. En un context de lleugeres baixades de preu de mercat de l’ametlla, previsiblement com a conseqüència de l’inici de la nova campanya, la Llotja de Reus manté els diferencials de preu amb la resta de llotges en totes les varietats. Unió de Pagesos no pot deixar de denunciar aquests preus sempre a la baixa que reflecteix la Llotja de Reus, i que perjudiquen greument els productors

Per altra part, Unió de Pagesos estima que la producció d’ametlla a Catalunya aquesta campanya serà 21.285 tones d’ametlla en closca (6.173 tones d’ametlla gra), un 30% més que la collita del 2018. La producció a les comarques de Tarragona es preveu que sigui d’unes 7.985 tones closca, un 25% més que al 2018, i a Lleida d’unes 13.300 tones closca, un 40% més, també a les plantacions tradicionals

No obstant això, les estimacions varien força per zones i comarques. A la Terra Alta, s’espera un augment del 40% de la producció respecte del 2018, les comarques del Camp de Tarragona tindran augments en diferent grau, segons zones. En canvi, a la comarca de l’Anoia s’espera una davallada del 30% de la producció. Caldrà veure com acaba la collita arreu i si els arbres situats a zones de secà mantindran l'augment de la producció o bé en perdran com a conseqüència de la sequera que encara pateixen moltes zones del país.

D'altra banda, el Ministeri d'Agricultura no ha fet estimacions oficials de producció des del juny, les quals apuntaven una davallada de la producció a l'àmbit estatal de l’1,1% respecte el 2018 i un augment a Catalunya només del 4%. Unió de Pagesos considera aquesta informació desfasada i reclama a l’Administració, tant l’Estatal com a la Generalitat, que posin a disposició del sector estimacions oficials de producció fiables i, a ser possible, abans que arribi la collita. A hores d’ara el Departament d’Agricultura encara no ha publicat cap previsió de collita de fruita seca, quan s’està ja en plena collita d'ametlla i d’avellana.

Pel que fa a la garrofa, el sindicat estima que enguany es produirà un 60% de davallada de la producció respecte del 2018, que va ser una collita abundant, i restarà al voltant de 5.425 tones. La pujada de preu de la garrofa no compensarà la davallada de producció. I de nou, el preu de la garrofa de Llotja de Reus se situa per sota del preu real de moltes operacions.

Pel que fa a l’avellana, a Turquia la darrera setmana el preu mínim ha augmentat lleugerament, i a Itàlia de mitjana les cotitzacions s’han reduït un escàs 3%. Els preus a aquests països es mantenen doncs estables, amb l’equivalent a 1,90€ la lliura de mitjana a Turquia i a 1,82 € la lliura a Itàlia, 35 i 27 cèntims per sobre la mitjana d’1,55€ la lliura a Reus. A Itàlia la Tonda Giffoni es paga a 2,16 € la lliura enfront els 1,55 € la lliura d’aquí, i la varietat San Giovanni es paga a 1,72 € la lliura enfront els 1,45 € de Llotja de Reus.

Unió de Pagesos sosté que és inexplicable per raons de mercat la diferència de preu respecte de la resta de països productors, i recorda que d’acord amb les dades oficials de l’Observatori Agroalimentari de Preus del Departament d'Agricultura, durant el 2018 i el que portem de 2019, els trencadors d’avellana s’han quedat un marge del 37% del valor de venda de les avellanes en gra, 1,95€/Kg gra de mitjana.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats