Lleida
-1 / 8° C (sol)
97% 26 km/h


Unió de Pagesos i el Departament d’Agricultura creen una taula de treball davant la situació “crítica” de l’avellanaEl sindicat calcula que els productors colliran enguany només un 30% de la collita mitjana degut a les ventades del març


La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i el sindicat Unió de Pagesos han acordat aquest dilluns crear una taula de treball conjunta per fer front a la situació “crítica” que travessa el sector de l’avellana aquest 2018. Tècnics del departament i del sindicat abordaran fins a final de mes les mesures “de xoc” que reclamen els productors per salvar l’any, i també propostes per a “una solució definitiva pel sector”, segons ha manifestat el responsable nacional del sector de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español. El sindicat ha traslladat avui a la consellera la gravetat de la situació en un any en què es collirà només un 30% de la collita mitjana –degut a l’afectació de les ventades del passat mes de març-, i amb una davallada d’un 15% en el preu de l’avellana.

La combinació de les ventades extraordinàries del mes de març, un final d’agost i inici de setembre molt plujosos i una cotització a la baixa de l’avellana per a la campanya 2018-2019 han dut el mercat i la producció de l’avellana a una “situació crítica”, segons valora Unió de Pagesos.

El passat 3 de setembre la Llotja de Reus va publicar les primeres cotitzacions de l’avellana per la nova campanya (2018-19), amb una caiguda del 15% respecte els preus de tancament de l’actual i una ampliació de la diferència de preu entre varietats a la qual el sindicat no “troba sentit”. El preu mitjà s’ha situat ara en 1,56 euros el quilo de closa, baixant novament respecte el que els productors estimen el llindar de la rendibilitat, de 2,5 euros el quilo.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats