Lleida
3/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Unió de Pagesos reclama un grup de treball interdepartamental per fer front a la crisi de preus al sector oleícolaEl sindicat demana a Agricultura que incorpori l'oli d'oliva a l'Observatori Agroalimentari de Preus


Unió de Pagesos ha demanat al Departament Agricultura que lideri la constitució d'un grup de treball interdepartamental (Competència, Consum, Comerç i Seguretat alimentària) amb els representants del sector, per elaborar un full de ruta per al sector de l'olivera a Catalunya, que permeti fer front a la crisi de preus que travessa des de les últimes campanyes i que "posa en risc la viabilitat de la pagesia olivarera". El sindicat ha fet aquesta demanda durant la Taula Sectorial Agrària de l'oli d'oliva celebrada aquest dimarts. A la vegada, Unió de Pagesos també ha demanat a Agricultura que incorpori aquest sector dins de l'Observatori Agroalimentari de Preus per tal d'afavorir uns preus "transparents" de l'oli d'oliva.

Unió de Pagesos considera que "calen estratègies conjuntes per posicionar la gran qualitat dels olis d'oliva verge extra a Catalunya i diferenciar-los clarament dels altres olis d'oliva i dels olis d'oliva verge extra d'altres zones productores amb els quals no pot competir en preu però sí en qualitat". Segons el sindicat, caldria, doncs, "revalorar econòmicament la qualitat dels olis catalans".

L'organització agrària aposta per desvincular el sector de l'oli a Catalunya de l'organització Interprofessional Aceite de oliva Español, atès que "la promoció que realitza a favor de l'oli d'oliva no afavoreix els interessos de la pagesia catalana", la qual "aposta per olis verges i extra verges, com a símbol de qualitat". "La diferència no és menor, atès que les bondats de l'oli d'oliva per a la salut només es donen en el consum d'oli d'oliva verge extra", segons assenyala el sindicat.

Per això, Unió de Pagesos veu necessari donar a conèixer al consumidor els beneficis de consumir oli d'oliva verge extra, "per ser els únics beneficiosos per a la salut", i de proximitat, "per respecte pel medi ambient i per mantenir les plantacions d'oliverars, que donen paisatges únics a Catalunya i alhora afavoreixen el manteniment de l'equilibri territorial". UP considera que cal estructurar millor la producció i poder debatre com fer-ho amb la resta d'entitats del sector, cooperatives i denominacions d'origen.

D'altra banda, Unió de Pagesos celebra que, a petició del sindicat, les comarques de l'Urgell i el Pla d'Urgell, també obtindran una reducció de mòduls de 0,26 a 0,18, fet que suposa reduir la fiscalitat un 31%. D'aquesta manera, "s'equiparen aquestes comarques a la resta de comarques de la plana de Lleida".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats