Lleida
19/28° C (pluja)
97% 26 km/h


Uns 300 tractors 'prendran' la ciutat de Lleida divendres en protesta per la crisi de la fruitaUn grup accedirà per la carretera d'Osca, un altre per la de Corbins, per l'Avinguda de les Garrigues i des del Baix Segre


Un total de quatre columnes amb uns 300 tractors amb fruticultors de la Plana de Lleida i la Franja de Ponent al capdavant faran entrada aquest divendres al matí a la ciutat de Lleida en protesta per la permanent crisi que viu el sector de la fruita dolça. Segons van informar ahir dirigents d’Unió de Pagesos (UP) en roda de premsa a la seu del sindicat a Lleida, un grup de pagesos amb tractors accediran a la capital de Ponent per la carretera d’Osca, uns altres per la carretera de Corbins, altres per l’Avinguda de les Garrigues i un altre grup per la banda del Baix Segre.

Unió de Pagesos, que d’aquesta manera es suma a la mobilització convocada per més de 50 alcaldes de municipis fruiters de Lleida i d’Osca per reclamar mesures urgents contra la crisi de la fruita dolça, preveu que els pagesos que participaran en la protesta sortiran des de les diferents poblacions en tractors a les 8.00 hores i calculen que les quatre columnes de tractors confluiran a la ciutat de Lleida, concretament a l’estàtua d’Indíbil i Mandoni a les 9.30 hores del matí de divendres.  Posteriorment està previst que els manifestants es concentrin a la Plaça Sant Joan, on tindran lloc els parlaments. 

Unió de Pagesos ha convocat als fruticultors, de les comarques del Segrià, les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell i la Franja de Ponent, sota el lema ‘Salvem la pagesia. Defensem el món rural’.

El sindicat considera que el Ministeri d’Agricultura no ha fet cap proposta capaç de pal·liar la greu crisi que pateix el sector “tot i que el 4 de febrer va anunciar un increment del pressupost de les assegurances agràries”, segons van exposar ahir a Lleida els dirigents d’Unió de Pagesos.

Cal recordar que les últimes setmanes Unió de Pagesos ha proposat mesures per al sector i les ha traslladat en les reunions amb les alcaldes. Tot i que ha acceptat el consens amb la resta d’entitats, el sindicat considera que entre les mesures presentades per a la fruita dolça n’hi ha algunes que cal millorar.

 Entre les mesures proposades per Unió de Pagesos i acceptades pels alcaldes, el sindicat considera prioritària l’articulació urgent d’un ajut d’estat per finançar el capital circulant que necessita la pagesia de la fruita per poder assumir els costos de producció de la propera campanya. Unió de Pagesos també considera prioritari l’establiment d’un Pla d’arrencada de 10.000 hectàrees de préssec i nectarina amb l’objectiu de reduir-ne la producció a Espanya un 30%.  El Consell Comarcal del Segrià va informar ahir que es suma a la manifestació pagesa de divendres amb un gran llaç verd que lluirà a la façana que dóna a la Plaça Sant Joan de Lleida.

Malestar a UGT

La UGT de les Terres de Lleida va criticar que no se’ls hagi “convidat” a la gran manifestació convocada per aquest divendres a Lleida a favor del camp i el sector agrícola en general. El responsable de la federació d’indústries agroalimentàries del sindicat, Xavier Perelló, va lamentar que no s’hagi tingut en compte la “seva força de mobilització” i poder de “pressió a nivell estatal” en qüestions com les que es volen reivindicar a la protesta convocada per la crisi de preus de la fruita dolça, entre d’altres. Perelló va afegir que els sindicats agraris només els acusen de “criminalitzar el sector” amb les denúncies pel compliment del conveni col·lectiu al camp però va remarcar que ells estan disposats a ajudar.

Reunió entre el subdelegat de l’Estat i la junta directiva d’Afrucat

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, va mantenir ahir una reunió amb la Junta Directiva d’Afrucat, encapçalada pel seu president Francesc Torres. Crespín hi va assistir convidat per l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya per conèixer els representants de les 12 empreses de fruita de Catalunya que en formen part.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats