Lleida
7/16° C (sol)
97% 26 km/h


Uns 60 agents rurals ‘pentinaran’ els camps pels controls fitosanitarisInspeccionaran les màquines i si no les arreglen el pagès tindrà multa


Seguint directrius de la Unió Europea els agents rurals inspeccionaran les màquines ensulfatadores per evitar que llancin més producte del que cal als camps.

Els agents rurals de Lleida pentinaran a partir de la setmana que ve de forma intensa els camps agrícoles de Ponent dins la campanya d’inspecció dels equips d’aplicació de productes fitosanitaris.

Segons va explicar ahir el cap dels agents rurals de Lleida, Llorenç Ricou, els agents inspeccionaran les màquines ensulfatadores dels pagesos, és a dir, les atomitzadores, “i si llançen més producte als fruiters o al cereal del que pertoca obrirem acta i si no ho resolen en els propers dies se’ls imposarà una multa”. La sanció serà com a mínim de 301 euros.

L’objectiu de la campanya d’inspecció, de la que l’any passat es va fer una prova pilot, ve marcada per les directrius de la Unió Europea, que vol saber si els agricultors apliquen correctament els productes fitosanitaris al camp.

Els agents rurals també comprovaran si les esmentades màquines ensulfatadores estan donades d’alta en un cens que es denomina ROMA, específic del sector, i si han passat la ITV per tenir més de 5 anys.

Ricou indicà que la campanya persegueix combatre als qui apliquen més producte del que és necessari, per la qual cosa, malmeten el medi ambient i de retruc al producte agrícola que es produeix ja sigui fruita o cereal. “Volem que la fruita sigui el més ecològica possible”, manifestà.

Un exemple de què en els darrers anys potser s’ha llançat als camps més producte fitosanitari del establert és que ja no crien tants ocells als arbres. 

En aquest sentit, Ricou afirmà que “volem que en els arbres de camps agrícoles es torni a veure criar ocells com les merles, girbes o torbs, com fa més de 20 anys”.

En aquesta campanya, que principalment es durà a la Plana de Lleida, es desplegaran els propers mesos una seixatenta d’agents rurals.  A la zona del Prepirineu també es faran inspeccions en zones amb produccions agrícoles com la Conca de Tremp, on hi ha en aquests moments plantacions d’ametllers i vinya. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats