Lleida
2 - 12° C (boira i sol)
97% 26 km/h


UP proposa al Ministeri un pla d’arrencada per a préssec i nectarina amb els fons comunitaris destinats a retirades excepcionalsEl sindicat calcula que aquesta mesura suposaria un 70% més del volum de producte retirat


Unió de Pagesos ha proposat a la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, dur a terme un pla d’arrencada de la plantació com a mesura eficaç per combatre la situació de crisi de la fruita dolça, que permetria el conreu d’altres produccions i no implicaria augmentar el pressupost del sector per part de les administracions, ja que el sindicat planteja utilitzar els fons comunitaris previstos per a retirades excepcionals. En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que l’aplicació de retirades ha resultat una mesura insuficient després de quatre campanyes consecutives, tal com es va demostrar en aquesta última.

La proposta del sindicat per dur a terme el pla d’arrencada contempla emparar-se en l’article 219 de l’Organització Comuna de Mercats (OCM) de productes agraris per mantenir el 2018 la declaració de situació de pertorbació de mercat a causa de la continuïtat del veto rus als productes de la Unió Europea (UE). Per això, Unió de Pagesos demana al Ministeri que sol·liciti a la Comissió Europea l’autorització perquè els fons previstos per pal·liar la situació de pertorbació de mercat es destinin a ajudar als productors que es comprometin a reduir la producció de manera voluntària.

Unió de Pagesos calcula que amb la mateixa quantitat d’ajuda destinada a retirada excepcional, que a l’Estat espanyol va ser el 2017 de 7.888.425 euros, i amb la previsió d’un import d’ajut de 4.500 euros per hectàrea, es podrien retirar 1.752,98 hectàrees en un any. Tenint en compte que, segons les dades del Ministeri, el rendiment mitjà a Catalunya i Aragó és de 20.879,5 quilos per hectàrea, la proposta del sindicat suposaria una reducció de producció de 36.601.415 quilos, un 25% més que a través de les mesures de retirada de mercat i en un sol any. Aquesta opció podria ser permanent i permetre arrencades plurianuals, a més d’obligar a retirar la producció de fruita durant 20 anys per permetre la producció d’altres conreus.

Amb l’objectiu de poder usar al màxim els recursos, Unió de Pagesos considera que en aquest pla d’arrencada caldria prioritzar la retirada de les varietats de préssec i nectarina que comencen a comercialitzar-se al juliol, perquè és l’època en la què es produeix un excés d’oferta en el mercat i en la què es comercialitzen les varietats més productives, la majoria a Catalunya i Aragó. Per tant, la retirada podria arribar a 50.000 tones anuals, amb rendiments de 35.000 quilos per hectàrea, la qual cosa permetria gairebé doblar la quantitat retirada amb el mateix pressupost, amb un increment del 70% respecte a les 29.325 tones autoritzades aquest any.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats