Lleida
5/13° C (boira i sol)
97% 26 km/h


UP proposa una ajuda per les terres no cultivables a causa de l’incendi de FlixEl sindicat va organitzar una xerrada informativa a Maials per als pagesos sobre la gestió dels danys


Unió de Pagesos va organitzar ahir una xerrada a Maials per informar als afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre sobre la gestió dels danys i proposa el suport a la renda.

El sindicat es va reunir ahir a les 20 hores del vespre a la sala de plens de l’Ajuntament de Maials per descutir amb els agricultors i ramaders que van patir danys durant l’incendi del 26 de juny com procedir amb la gestió. 

Josep Carles Vicente, Responsable d’Organització d’Unió de Pagesos, i Jordi Terrades, gerent de Boscat, es van fer càrrec de la xerrada informativa.

El principal punt tractat va ser el suport a la renda dels afectats, que consisteix en suplir les pèrdues que els pagesos patiran en poder cultivar les seves terres, que són la seva font d’ingressos. Busquen impulsar aquesta iniciativa al Parlament per tal que la implementin, ja que consideren que fins que es facin efectius els crèdits anunciats pel departament d’Agricultura els pagesos han de rebre un tipus de suport.

Per plantejar aquest suport proposen, entre altres mesures, que l’import es relacioni amb un tant per cent concret per hectàrea, per exemple. Aquestes mesures se sumarien a les que ja va anunciar Agricultura, i ajudaria, conjuntament amb l’augment de la puntuació dels pagesos afectats de cara al Contracte Global d’Explotació Agrària 2020, a la recuperació dels cultius.

Un d’aquests pagesos és l’Enric Prunera, veí de Flix, que l’últim mes ha buscat com restablir les finques que cremades, tretze de divuit hectàrees d’oliveres. Vol salvar el seu oli, ‘El Poeta’, però li queda un terç de la seva explotació per treballar la propera campanya i es resisteix a abandonar.

Sap que començar de zero suposa centenars de milers d’euros que no vol deixar en herència a ningú. “Estem en una fase que no saps què has de fer. És com tenir un difunt a casa i no saps si el pots enterrar, si l’has de tapar... No sé si podem esperar que l’administració ofereixi ajudes perquè no sabem quan serà”, lamenta. “Dia que perdem, és un any més que tardarem a posar-ho en marxa”, afegeix Prunera.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats