Lleida
6/23° C (sol)
97% 26 km/h


UP reclama a Agricultura pressupost i un nou calendari per desplegar les actuacions pendents del Pla de la Fruita DolçaL'organització demana avançar en un pla de reconversió varietat i "reforçar" l'Observatori Agroalimentari de Preus


Unió de Pagesos demanarà al Departament d'Agricultura, en la Taula Sectorial de la Fruita Dolça que es farà divendres a Lleida, la necessitat de seguir desenvolupant les mesures consensuades amb el sector per recuperar el preu en origen de la fruita. El sindicat reclama avançar en un Pla de reconversió varietal, sobretot per a poma i pera, per adaptar les plantacions a les necessitats del mercat; acabar l'estudi pendent de la cadena de valor de fruita de llavor, i el reforç "urgent" de l'Observatori Agroalimentari de Preus perquè també reculli, setmanalment, els de préssecs, nectarines, pomes i peres, d'acord amb els estàndards per reclamar mesures extraordinàries de gestió de crisis a la Comissió Europea en cas de pertorbació de mercat.

Unió de Pagesos també reclamarà a Agricultura que publiqui "amb urgència" les extensions de norma proposades per Afrucat amb l'objectiu de millorar la informació de què disposa el sector "per planificar i vendre millor" (estocs, produccions i comercialització), millorar la qualitat de la fruita, obrir nous mercats, disposar d'una innovació "d'acord amb les necessitats del sector" i posar en marxa campanyes de promoció. El sindicat demanarà a la resta d'entitats del sector que donin suport a les extensions de norma, ja que "són l'únic instrument que té el sector per autoregular-se".

Pel que fa a les mesures per incrementar el consum de fruita, el sindicat demanarà informació per valorar la tasca efectuada pel Departament d'Agricultura, i reclamarà informació sobre l'estat de la Guia d'implantació d'un sistema d'autocontrol de la qualitat al sector de la fruita en la fase minorista. Així mateix, proposarà que sigui "d'obligat compliment" per a les empreses adherides al Codi de Bones Pràctiques Comercials a la Cadena Alimentaria a Catalunya.

Altrament, el sindicat espera disposar de més informació per tal de valorar la mesura d'internacionalització del sector de la fruita, foment de la innovació en el sector i de suport a la professionalització en la producció a través d'un ajut per a les empreses que vulguin elaborar el seu propi pla estratègic per millorar la viabilitat de la seva explotació fruitera, cooperativa o SAT.

D'altra banda, Unió de Pagesos aposta per impulsar una Llei catalana de pràctiques deslleials amb l'objectiu "d'acabar amb als abusos en els contractes de dipòsit a través dels quals magatzems privats i assentadors de Mercabarna sotmeten a la pagesia".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats