La manifestació del sector agrari de Ponent va reunir a Barcelona centenars de pagesos afectats pel tancament del canal d’Urgell i del de Segarra-Garrigues, que van reclamar ajuts immediats i una “solució de país” per evitar una “mort anunciada”.
Els agricultors van ser rebuts pel president del Govern, Pere Aragonès, i per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i, posteriorment, pel delegat del govern espanyol, Carlos Prieto, a qui van exigir compensacions urgents una millor gestió de l’aigua davant la crisi. A més, van entregar una caixa de pomes i corones fúnebres als líders polítics, com a símbol les últimes que es van collir als camps de Lleida l’any passat i de la mort de la pagesia.
Els pagesos lleidatans, així com els representants dels principals sindicats i cooperatives agràries van crear la Plataforma Manifest del Gran Urgell, que va ser la convocant d’aquesta manifestació a Barcelona, la qual va sortir des de Golmés en caravana. Un cop a la capital catalana, van fer una primera parada a la plaça Sant Jaume. Posteriorment, van anar en manifestació fins a la delegació del govern espanyol a Catalunya i la seu de la Comissió Europea. A la Plaça Sant Jaume, el portaveu de la nova plataforma, Jaume Perera, va avisar que el sector està davant d’una “mort anunciada” si no s’actua ràpidament. “Cal una solució de país”, va dir, remarcant que la manca d’aigua “no és només un problema del sector agrícola”, sinó que implica també als ciutadans o les indústries.
Perera va recordar que Catalunya és autosuficient alimentàriament, però que si s’arriba al pitjor dels escenaris de la sequera i desapareix bona part del sector agrícola, això es perdrà. Els agricultors van reclamar a la Generalitat i al govern espanyol que participin a la reunió 31 de maig amb representants de les institucions europees. La marxa va tenir l’objectiu de conscienciar a la població de la importància de vetllar pel sector agrari. Així doncs, la protesta també buscava alertar als ciutadans que quedar-se sense fruita o cereal de proximitat implica un augment considerable de preus dels aliments.
El director general d’Afrucat, Manel Simón, va reclamar al conjunt de la societat que s’impliqui en l’estalvi d’aigua i va recordar que a la zona del Canal d’Urgell, hi ha el 50% de la producció de pomes i peres de Catalunya, que representa el 70% de tota la producció a l’Estat.
Jordà vol més implicació de l’Estat per peritar els arbres afectats per la sequera
La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va demanar més implicació al Ministeri d’Agricultura per a l’elaboració dels peritatges previs que hauran de concretar la collita que no es podrà recollir a les finques de fruita arran del tancament dels canals Urgell i Segarra-Garrigues. Jordà va explicar que la Generalitat s’ha compromès a accelerar aquests peritatges i va reclamar al Ministeri “que hi és, però hi ha de ser més” perquè tot sigui “més àgil i més ràpid”. Jordà va rebutjar per ara posar xifres, a les afectacions, ja que aquestes poden anar variant.