Qui hagi passejat per l’avinguda Ciutat Jardí, molt a prop d’Agrònoms, li haurà cridat l’atenció la presència d’una estructura metàl·lica de grans dimensions “abandonada i rovellada” en un terreny, rodejada d’habitatges de nova construcció.
Ciutat Jardí s’ha proposat ara recuperar l’obra escultòrica monumental del 1992 de l’artista Miguel González Ortega, titulada Sense títol, que es troba des de fa uns trenta anys en estat d’abandonament en una finca particular situada a la cruïlla entre l’avinguda Ciutat Jardí i el carrer Baldomer Gili i Roig.
El professor d’Història de l’Art a la Universitat de Lleida i veí del barri, Sandro Machetti, fa temps que té en ment la dignificació de l’estructura metàl·lica i per això ha mantingut diversos contactes amb persones que tenen alguna responsabilitat en institucions o organitzacions per aconseguir-ho. Machetti, que es considera un “humil activista pel patrimoni local”, va comentar que “sembla que ara, gràcies a les gestions de l’Associació de Veïns de Ciutat Jardí-Arborètum amb el regidor d’Urbanisme i del barri, Toni Postius, hi ha una millor predisposició a fer alguna cosa amb la peça des de la Paeria”.
Sobre l’obra, Sandro Machetti va comentar que “crec que és una peça digna d’admiració, amb un elevat contingut simbòlic que ens permet explicar la història del barri de Ciutat Jardí com a encreuament entre dos mons, el que representa el nostre passat agrari en un terreny de regadiu i el que observem avui, fruit del desenvolupament de la ciutat moderna”.
Connotacions cubistes
“L’escultura de Miguel González és una bona mostra d’una abstracció alhora ben evocadora, amb connotacions cubistes i organicistes, d’una enorme potència estètica i gran interès artístic reforçat per les seves dimensions monumentals”, va apuntar. Va afegir que fa trenta anys “la peça establia un fructífer diàleg amb l’horta lleidatana, tot emergint d’ella i evidenciant una profunda dissonància entre les formes de vida tradicionals i agràries i les transformacions del món industrial i mecànic que evoquen les seves formes”.
D’altra banda, l’artista Miguel González va explicar que “em fa molta il·lusió que es pensi recuperar la meva obra i no tinc cap problema en cedir-la al barri i a la ciutat sense cap cost addicional, sempre que se sotmeti a un procés de restauració i s’instal·li en un lloc adequat”.
Va apuntar que “l’escultura té unes grans dimensions -uns 11 metres en diagonal i una amplada de 4,5 metres-, però és lleugera i l’únic que té cert pes és el cos central”. Va dir que l’obra forma part d’una etapa de la seva vida, del 1992 al 1995, en què experimentava amb figures formades per tubs i barreja l’arrelament a la terra i el pas a la modernitat. “La recuperació de la peça portarà pocs problemes, atès que només cal netejar la part rovellada, polir-la i tornar-la a pintar i per això em comprometo a dirigir o assessorar sobre aquestes tasques”, va concloure.
El president de l’Associació de Veïns de Ciutat Jardí-Arborètum, Ramir Bonet, va dir que “és una escultura catalogada que té un valor artístic i estem a favor de restaurar-la i situar-la en un espai públic per dignificar-la, com podria ser la placeta que hi ha al costat de la finca privada on és ara, molt a prop de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària i el Canal de Pinyana, o en una rotonda”. “Ara, descartem el futur parc de Ciutat Jardí perquè no hi pega”, va afegir.
Bonet va explicar que “l’obra està buida per dins, té uns cargols que permet desmuntar-la per peces i és fàcil de transportar”. “L´únic que caldria fer és treure-li el rovell, polir-la i donar-li una bona mà de pintura”, va assegurar.
Va afegir que “Sandro Machetti ens va parlar de la seva intenció de recuperar l’obra i des d’un primer moment ho vam trobar una bona idea i per això ens vam posar en contacte amb el regidor del barri Toni Postius”. “Em consta que la Paeria ja està fent tràmits amb la regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica i l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) per recuperar l’escultura metàl·lica”, va concloure.
La instal·lació de la peça Sense títol, un cop restaurada, en un espai públic de Ciutat Jardí seria un bon complement a la transformació urbanística que està vivint el barri en els darrers anys. En el futur, a banda de la construcció de nombrosos habitatges residencials, s’està plantejant l’obertura del carrer que connecta Enric Farreny amb l’avinguda Ciutat Jardí i ja s’haurà finalitzat l’adequació com a zona verda dels antics camps de futbol, que es convertiran en un gran parc.
Professor del Joan Oró
Miguel González Ortega va néixer a València el 1943 i va arribar a Lleida el 1968 per exercir de professor de dibuix de l’Institut Joan Oró. En va assolir la càtedra al 1971. Jubilat, resideix i té el taller de creació al barri de Ciutat Jardí. És artista de llarga trajectòria, tot destacant la producció escultòrica i dibuixística. Algunes de les seves creacions ocupen actualment llocs destacats de la geografia urbana de Lleida, com les acolorides geometries voluptuoses de la plaça que hi ha a la cruïlla entre el carrer Lluís Companys i Gran Passeig de Ronda.
L’Ajuntament de Lleida va dedicar a l’artista Miguel González una exposició que va tenir lloc a la seu de la Regidoria de Cultura l’any 1992 i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) va acollir l’any 2001 una mostra de la seva obra titulada Escultures i dibuixos.