Lleida
21-37° C (sol)
97% 26 km/h


Adif restableix aquest dimarts la circulació de trens entre Manresa i Sant Vicenç de CastelletCentenars de persones exigeixen a Manresa solucions a les deficiències a l'R4


Adif restablirà aquest dimarts a primera hora la circulació ferroviària entre les estacions de Manresa i Sant Vicenç de Castellet, interrompuda des de divendres passat a la tarda pel xoc frontal entre dos trens de passatgers. El sinistre va tenir lloc al punt quilomètric 306,500, situat a l'altura de l'antiga estació de Castellgalí, i va comportar la mort d'una conductora i un centenar de ferits. 

D'aquesta manera, es recuperaran els horaris i les freqüències de pas habituals de les línies R4 i R12 de Rodalies. Renfe ha acabat de retirar els trens implicats aquest dilluns, i tècnics d'Adif estan culminant les tasques per reparar els danys a la infraestructura, fonamentalment a la via.

En concret, s'ha treballat en un tram de 200 metres i s'han canviat 90 metres de carril i 280 travesses, a més de reforçar les subjeccions i fer una desena de soldadures. També s'han fet operacions d'anivellament i perfilat de la via en una longitud de 600 metres. De forma prèvia, es van adequar 300 metres de la catenària per permetre els treballs de retirada del material afectat.

Per dur a terme aquestes actuacions, s'ha mobilitzat un tren taller, pales carregadores per a creació d'accessos, una altra maquinària de via (batonadora i perfiladora), un minitren, vagonetes d'electrificació, camions i altres vehicles, a més d'uns 50 tècnics especialistes.

En paral·lel, Adif i Renfe segueixen recopilant, analitzant i avaluant la informació a l'entorn de l'accident, en una investigació paral·lela i complementària a la de la Comissió d'Investigació d'Accidents Ferroviaris.

Pel que fa als ferits, l'últim balanç que se n'ha ofert, aquest migdia, indicava que queden nou persones ingressades, dos en estat greu. Quatre són a Althaia, un de menys gravetat i tres lleus; els dos greus són a la Mútua de Terrassa, on també n'hi ha un de poca gravetat, i a l'Hospital Vall d'Hebron hi ha una persona en estat de menys gravetat i un lleu.

Centenars de persones exigeixen a Manresa solucions a les deficiències a l'R4

Centenars de persones han sortit al carrer aquesta tarda a Manresa per exigir solucions a les deficiències a la línia R4 de Renfe, després que s'hagin produït dos accidents amb víctimes mortals en tres mesos. Amb pancartes com "Prou morts, inversions ja!" o "teniu les mans tacades de sang", els manifestants han reivindicat que es garanteixi un servei ferroviari "digne". La protesta, organitzada per l'Esquerra Independentista de Manresa i les plataforma d'afectats pels dos accidents, ha comptat amb la participació de nombrosos col·lectius i alcaldes de la comarca. Ha acabat a l'estació de tren de Renfe de Manresa amb una assemblea en la qual s'han plantejat noves accions.

La protesta ha arrencat a la plaça de Sant Domènec de Manresa amb prop d'un miler de participants, segons dades de la Policia Local. Encapçalats per una pancarta on s'exigia un "servei digne" i s'acusava la ferroviària de "tenir les mans tacades de sang", la riuada de gent s'ha desplaçat pel carrer Alfons XII fins a l'estació de Renfe de Manresa, on s'han dut a terme els parlaments. 

En ells, la presidenta de la plataforma 'No Més Morts a la C-55', Fina Casals, ha reiterat que el territori "està fart" de la manca d'inversions en comunicacions, mentre que l'expresident de la FAVM, Enric Martí, ha volgut enumerar, un a un, a tots els ministres de Foment i consellers de Territori que han provocat aquest deteriorament de les infraestructures a la Catalunya Central.

"M'indigna molt"

Entre els participants a la protesta hi havia algunes de les persones que divendres passat viatjaven en els trens accidentats. Un d'ells era l'Oriol Domingo, que malgrat que no ha estat fins a aquest matí que ha rebut l'alta mèdica a l'Hospital de la Vall d'Hebron, no ha volgut faltar. "M'indigna molt", ha justificat el jove que, com cada divendres, tornava a Sant Salvador de Guardiola després de viure entre setmana a Barcelona.

El jove assegura que aquell mateix dia va pensar en el sinistre de Vacarisses "i just passa, és una vergonya", s'ha queixat, tot reconeixent que "estic content, però alhora em cabrejo en recordar com la maquinista, una noia tan jove", no se'n va sortir.

"No és un fet aïllat"

Des de la plataforma d'afectats de la R4, Emma Rojas ha denunciat que els dos successos ocorreguts en els darrers mesos a l'R-4 no són "fets aïllats". El col·lectiu, impulsors de la protesta d'aquest vespre a Manresa, han exigit solucions "urgents" tot apel·lant al fet que pujar al tren no pot suposar "jugar-se la vida". Culpen tant a la "Generalitat com a Renfe i Adif" d'aquesta "degradació de les infraestructures".

En aquest sentit, Gloria Francolí, membre del grup 'Perquè no ens fotin el tren', col·lectiu que busca la millora de l'R3 i que avui també ha volgut ser a Manresa, ha reiterat la necessitat de treballar conjuntament per assolir "les millores a Rodalies que tots volem".

Primeres accions

Un cop acabada la protesta, alguns dels participants s'han quedat a l'estació de Manresa on s'han consensuat noves accions a emprendre per exigir solucions a la línia. Entre les decisions preses, s'ha acordat crear una plataforma d'afectats que englobi a les víctimes dels dos sinistres – a hores d'ara n'hi ha una de Vacarisses i una segona de Castellgalí- que és previst que es reuneixi per primera vegada aquest divendres a la tarda.

Paral·lelament s'ha parlat de la possibilitat de fer una vaga i no pagar el bitllet com a protesta. No s'ha acabat d'acordar, però, quan es duria a terme.

Vuit dels ferits en l'accident mortal de tren a Castellgalí continuen ingressats

Vuit de les persones que van resultar ferides en l'accident mortal de tren a Castellgalí (Bages) continuen ingressades en diversos hospitals aquest dillun a la tarda, segons informa el Departament de Salut. Un dels pacients que es trobaven ingressats ha rebut l'alta en les últimes hores. Dels que continuen a l'hospital, dos es troben en estat greu; tres amb ferides de menor gravetat i tres, lleus. Tres de les persones ingressades es troben a Althaia, a Manresa; tres a Mútua Terrassa i dos a l'Hospital Vall d'Hebron. En l'accident, que va tenir lloc divendres al vespre a línia R4, va morir la conductora d'un dels combois, de 26 anys.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats