Lleida
6/15° C (sol)
97% 26 km/hBalaguer recorda al 'seu rei'Celebra el naixement de Pere III el Cerimoniós


Balaguer s’ha convertit novament aquest cap de setmana en una població medieval tot celebrant el seu important passat històric amb la novena edició de la festa Harpia. Enguany ha commemorat els 700 anys del naixement del rei Pere III el Cerimoniós al castell Formós de Balaguer. El 5 de setembre de 1319 nasqué a la ciutat de Balaguer el segon fill d’Alfons el Benigne. Fou un nen prematur, nasqué dos mesos abans del previst i amb els anys es convertí en el rei Pere III. Segons recorda la revista Sàpiens, durant el seu regnat  va organitzar minuciosament l’aparell de l’estat de la Corona d’Aragó. 

En els seus temps, a més de la Diputació del General -posteriorment coneguda com Generalitat- es va organitzar amb tot detall el funcionament de la seva cort, de la cancelleria i del tribunal reial mitjançant les Ordinacions. En resum, Pere III va ser el monarca que va modernitzar les institucions, per això va ser conegut com el Cerimoniós, ja que va establir les cerimònies d’estat.

Precisament ahir a la tarda la capital de la Noguera va fer l’acte oficial de presentació de l’infant Pere, tot recordant aquell naixement, acompanyat pels seus pares a la ciutadania. La comitiva va sortir des del campament fins a la Plaça Mercadal on els va rebre el paer en cap i els paers i paeres i van poder saludar a tots els assistents per donar per inaugurada la gran festa de l’Harpia. 

La festa va arrencar ahir al matí amb el ja tradicional mercat medieval als diferents carrers del Centre Històric i les parades de la plaça es van instal.lar a la tarda atès la coincidència amb el mercat setmanal, amb unes 120 parades en total que ofereixen productes artesans. També hi va haver una gran varietat d’espectacles itinerants i l’obertura del campament medieval, obert a tota la ciutadania, amb un ampli programa d’activitats que representaven la vida i costums d’aquella època històrica.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats