Lleida
17-33° C (sol)
97% 26 km/h


Bell-lloc vol identificar i dignificar una fossa de la Guerra Civil on hi hauria soldats republicansEstà localitzada al cementiri i segons la memòria oral hi ha enterrats uns 50 carrabiners morts el 38


Els actes de commemoració del 80è aniversari del bombardeig que l’aviació italiana va fer a Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell) el 27 de novembre de 1938 han donat peu a la localització d’una fossa comuna de la guerra al cementiri de la població. Tot i que l’existència d’aquesta fossa era coneguda entre els veïns, no ha estat fins ara que l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb el Memorial Democràtic per mirar d’identificar-la i dignificar-la. Es creu que hi podrien haver enterrats almenys una cinquantena de soldats, brigadistes internacionals. L’alcalde Carles Palau explica que una vegada confirmada la fossa no descarten obrir-la per recuperar els cossos i cercar familiars.

L’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell va prendre consciència de l’existència d’una fossa comuna de la Guerra Civil al cementiri a principis d’any, arran de la preparació dels actes de commemoració del 80è aniversari d’un dels tres bombardejos que va patir la població. En concret, el més cruent, que va ser el 27 de novembre de 1938 quan un esquadró de l’aviació italiana que donava suport als franquistes va deixar caure les bombes al damunt de la població quan faltaven poc més de deu minuts per les tres de la tarda.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats