Lleida
2/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Crisi de vocacions a Lleida: 7 seminaristes per als 3 BisbatsEls sacerdots han d’atendre diverses parròquies alhora


La crisi de les vocacions sacerdotals a la demarcació, si bé no és nova, segueix estable, amb un total de 7 seminaristes entre els tres Bisbats lleidatans. 

L’Església lleidatana segueix arrossegant el problema de trobar homes que vulguin entrar al sacerdoci. Això però, no és nou, des del Seminari Interdiocesà de Catalunya, situen als anys 80 el moment d’inici de la davallada en les vocacions. Les xifres són sorprenents, si bé als anys 60 es formaven 8.000 seminaristes a tot l’estat, enguany només en són 236. En el cas de la Diòcesi de Lleida, aquesta només té un seminarista formant-se actualment, la d’Urgell dos i Solsona és la que més, amb quatre.

Per palliar el problema, el més habitual ha estat adscriure a cada capellà més d’una parròquia, però vistes les dades sembla que aquesta solució no servirà eternament. L’arribada de sacerdots de Diòcesis estrangeres ha estat darrerament una opció molt ben acollida per l’Església local. De fet, la diòcesi de Lleida compta amb tres capellans romanesos fruit d’un conveni amb la Diòcesi de Iasi, en aquest país. No obstant això, els Bisbats insisteixen a declarar que l’arribada d’estrangers no forma part d’una estratègia global, que de moment se centra en les jornades d’oració per les vocacions. 

El Bisbe de Lleida: “Podem canviar el llenguatge però no el bàsic, l’Evangeli”

En declaracions a LA MAÑANA el Bisbe de Lleida, Salvador Jiménez va assegurar divendres passat que el problema de les vocacions és el segon gran problema de la Diòcesis de Lleida, després del primer, que és que “molta gent s’ha cansat de creure”. Jiménez va situar en el nou corrent de la societat el focus d’aquesta crisi. “Avui dia hi ha una falta de compromís etern, estem en la mentalitat del temporal” va assegurar. El Bisbe també va recordar que l’Església sovint és font d’atenció i crítiques, generant certa “por” en les famílies de qui voldria ser sacerdot. Sobre els possibles canvis en l’Església que sovint es reclamen, va dir: “Penso que es pot canviar el llenguatge o les actituds però en el bàsic no canviarem mai”, ja que “no podem canviar el que diu el Senyor en l’Evangeli”. 

Text: Xavier Vilaltella

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats