Lleida
6/14° C (pluja)
97% 26 km/hDenuncien que el 30% dels arbres d’una sèquia del Canal d’Urgell a Vilanova de Bellpuig han mortCanal Viu vol que “es reguin” per garantir-ne la supervivència


Dels quaranta arbres que s’han replantat a la tercera sèquia del Canal d’Urgell a  Vilanova de Bellpuig arran del soterrament, un 30% han mort.

Així ho denuncien els membres de la Plataforma Canal Viu que fan una crida a que se’n faci un manteniment i s’acordi posar “un sistema de reg”  perquè sinó “poden acabar morint tots els que queden a finals d’aquest estiu”. Un dels seus membres, Santi Campo, explica que l’anterior direcció de la Casa Canal d’Urgell va apostar per soterrar un tros de canal, que a la banqueta de Vilanova de Bellpuig “han estat uns tres-cents metres de canal”. Les obres, que es van fer fa dos anys, ja van generar el seu rebuig inicial de la plataforma però que aquests dies han refermat perquè asseguren que “no es rega i si no es posa cap mesura de reg s’acabaran morint” lamenta Campo, que remarca la importància de “regar-los sobretot en els dos o tres primers anys de vida”. Aquesta reclamació la fan tant a la Casa Canal com a l’empresa que va fer les obres. 

Santi Campo explica també que la setmana passada van mantenir una reunió amb l’Ajuntament i que van ser els membres del consistori els que els van traslladar la qüestió. “Vam anar a visitar la zona aquest diumenge i els vam comptabilitzar”.

Per la seva banda, l’actual president dels Regants del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, assegura que aquest sistema de reg es posarà “aviat”, sense concretar-ne la data exacta. Tot i això, afirma tenir constància de què “el president del col·lectiu de regants de Vilanova de Bellpuig els ha anat regant amb cubes”. 

En aquest sentit, cal recordar que el mateix president del Canal ja va explicar a LA MAÑANA que des de la comunitat el que es pretén fer és plantar arbres a un total de 325 quilòmetres del traçat i instal·lar un passeig a tot el recorregut per a activitats com el ciclisme. 

Aigua i cases

Un altre aspecte que es vol dur a terme és aprofitar la força de vint salts d’aigua del traçat per a generar energia elèctrica per al subministrament dels municipis de la zona. Així mateix, també es volen recuperar 65 cases amb un valor històric. 

Totes aquestes actuacions, i especialment la replantació dels arbres a les banquetes, que estan previstes, estan sota el paraigua del Pla de Modernització del Canal, el qual ha de permetre aconseguir tenir el “canal més sostenible del món” segons va explicar el president dels Regants del Canal d’Urgell. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats