Lleida
1/11° C (sol)
97% 26 km/hEl Pirineu es prepara per a un gran canvi climàtic en 30 anysLa temperatura ja ha pujat un grau i amenaça la muntanya


Falten dos mesos perquè l’Observatori Pirenaic del Canvi Climàtic presenti el seu últim informe, quan les dades que ja coneixem ens avancen un escenari per als 30 anys vinents que com a mínim, és pertorbador.

Durant els últims 2,6 milions d’anys l’alternança de períodes glacials i interglacials han donat forma als Pirineus que coneixem actualment. Aquests canvis constants entre períodes freds i càlids van fer que durant l’última desglaciació la temperatura mitjana varies en fins a 6 graus. És cert que la diferencia és molt més gran que ara, però la novetat és que actualment l’augment de temperatura és molt més ràpid de com ho havia estat durant els últims 12.000 anys. Hi ha una època singular però, que és la medieval, llavors es va registrar una fase especialment càlida i seca. Els experts l’anomenen l’Anomalia Climàtica Medieval i consideren que la situació que van viure els cavallers medievals és la més similar a la que vivim actualment.

Després d’aportar aquesta informació a tall d’introducció per als qui no són científics, L’informe de l’Observatori Pirenaic del Canvi Climàtic deixa caure la seva conclusió més pertorbadora. Quan parla de la transformació climàtica experimentada durant l’últim segle diu: “la terra mai ha experimentat canvis climàtics tan ràpids com els d’ara”. Així, entre els anys 50 i el 2010 la temperatura als Pirineus ha experimentat un ascens notable, d’1,2 graus de mitjana. Els temors també se centren en les precipitacions, que han disminuït una mitja d’un 2,5% per cada dècada des del 1950. Tot plegat s’ha traduït en la quantitat de neu, que disminueix al vessant sud dels Pirineus, suposadament per l’escassetat de les pluges a l’hivern.

Aquest fenomen té conseqüències directes sobre l’activitat turística vinculada a l’esquí, ja que es necessita com a mínim unacapadeneude30cmpera poder esquiar. D’aquesta manera, la data d’inici de la temporada s’ha anat reduint en els últims 60 anys, en les estacions a cotes baixes s’ha endarrerit entre 5 i 55 dies i a les estacions a cotes mitjanes entre 5 i 30 dies.

Això no obstant, cal destacar que aquesta reducció dels dies de disponibilitat de neu natural s’ha vist salvada per la millora de les tècniques de producció de neu artificial. Ara bé, en traslladar-se a un escenari més llunyà, l’estudi preveu una realitat molt canviant i que si mes no, espanta. Els científics estimen que l’any 2050 el Pirineu podria perdre la meitat de neu respecte alaqualtéara.Amésamés,la permanència de la neu al sol es podria reduir en un mes cada any. El fenomen es contagiarà també al sector de l’economia, a la flora i fauna o al cicle de l’aigua dels rius. Per citar-ne només un, podríem referir-nos a com l’allargament de la durada dels períodes secs podria incrementar el risc d’incendis forestals.

Els guardians del Pirineu

L’estudi ha estat realitzat per l’Observatori Pirenaic del Canvi Climàtic, que és una iniciativa de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Aquesta comunitat està integrada per 7 territoris administratius dels dos costats del massís muntanyós, i pertanyen als estats de França, Espanya i Andorra.

Fotografia: Ramon Baylina

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats