Lleida
8/22° C (boira)
97% 26 km/hEl síndic d’Aran vol ‘Cachou’ fora del Pirineu “de forma immediata” després del cinquè atac en 15 diesEl director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, reconeix que és problemàtic i obre la possiblitat “d’extreure’l”


L’os Cachou ha tornat a atacar a Vielha e Mijaran matant de nou una euga adulta. És el cinquè atac en 15 dies a caps de bestiar equí i per això el síndic d’Aran, Paco Boya, demana per una banda que se l’extregui de forma immediata dels Pirineus  i, per l’altra banda, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, va dir que la preocupació és “gran” per la “forta” depredació de l’animal i el seu caràcter “problemàtic”

Per cinquè cop en 15 dies, Cachou ha tornat a atacar en el tot matar una egua adulta al municipi de Vielha e Mijaran. Tot i que els Agents de Medi Ambient van intentar foragitar-lo, així com marca el protocol, amb mesures aversives per evitar aquest comportament depredador, l’actuació no va evitar que Cachou tornés a matar. 

“Exigim l’extracció immediata de l’os Cachou després d’aquests cinc atacs en poc més de dues setmanes”, va declarar amb rotunditat el síndic d’Aran, Francés Boya, que afegeix: “reclamem a totes les administracions que reaccionin de manera immediata i que es prenguin les mesures necessàries per gestionar aquest conflicte que afecta de forma directa els nostres ramaders”.

El Conselh Generau d’Aran insisteix també en el que s’organitzi de forma urgent la reunió del grup de treball tècnic, que ha de determinar el pas a la fase 3 del protocol, que és la captura i extracció de l’exemplar.

Per la seva part, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, va  el cinquè atac de l’os Cachou a bestiar equí, a la Val d’Aran, amb el resultat d’una euga morta. Miralles va dir que la preocupació és “gran” per la “forta” depredació de l’animal i el seu caràcter “problemàtic”. El director general va explicar que actualment s’està en fase 2 del protocol i seran els tècnics els que dictaminin si s’ha de passar a fase tres i retirar-lo del medi. Miralles va afirmar que “s’ha d’admetre que és un os problemàtic” i va afegir que s’ha de tenir en compte ‘’la possibilitat d’extreure’l del medi”. Segons Miralles, caldrà de veure l’evolució de l’animal els pròxims dies i haurà de ser l’equip de tècnics que dictaminin que fer.

El programa Piroslife s’encarrega de la gestió d’una espècie que és l’os bru i no solament d’un exemplar com és Cachou o Goiat. Si els tècnics acaben determinant que Cachou s’ha d’extreure del medi, “no ens tremolarà la mà”, va sentenciar Ferran Miralles.

Davant les crítiques del Conselh Generau al protocol, Miralles ha dit que està en el primer any d’aplicació i ha afegit que sí es demostra que no és efectiu “es pot modificar”.

De la reunió que hi haurà a Madrid el dia 8 d’octubre entre representants de totes les administracions, Miralles ha dit que servirà per posar en comú informació. La reunió però, s’espera que sigui “política” i per tant no es preveu que en surti cap decisió del futur de Cachou perquè aquesta està en mans dels tècnics.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats