Lleida
10-19° C (pluja)
97% 26 km/h


El territori demana ser “escoltat” en projectes que l’afecten de forma directa com Torre SalsesEn un debat a Pimec, alcaldes de diversos pobles aposten per “articular una proposta positiva perquè el territori sigui fort”


Alcaldes, tècnics i representants de Mollerussa, Tàrrega, les Borges Blanques, Alcarràs, Balaguer, Torrefarrera, Alguaire, Almenar, Alfarràs i Lleida van demanar ahir, en un debat celebrat a la seu de Pimec, que davant els projectes de les noves àrees comercials previstes com la de Torre Salses, Vall Rufea, Copa d’Or i el projecte Carrefour no es deixi al marge els municipis afectats. 

El debat no buscava “articular un front comú en contra de res” sinó “intentar posar un espai de debat per articular una proposta positiva perquè el territori sigui fort i pugui afrontar aquests reptes”, segons exposava l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, en declaracions posteriors al debat. En aquesta mateixa línia es va manifestar l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, afirmant que en qüestions com aquestes “entenem que hem de poder ser consultats”. De fet, aquest és l’objectiu pel qual la Pimec va organitzar l’acte. “Crear un entorn perquè diferents ajuntaments del territori es poguessin trobar i poguessin rebre molta informació de les noves implantacions comercials i amb això que es crees un debat entre uns ajuntaments, que a més són de diversos colors polítics”, va explicar el president de l’entitat, Manel Llaràs. 

En un acte on la voluntat de col·laboració va imperar en tot moment, el regidor d’Urbanisme, Toni Postius, va exposar davant dels alcaldes aquests quatre equipaments comercials afirmant que “la voluntat de Govern municipal és que la ciutat de Lleida deixi de mirar-se a si mateixa i entengui que és una ciutat que ha de col·laborar amb el territori, i que sumant multipliquem”. Postius va lamentar que “Lleida massa vegades ha estat abstent de què li passava al territori”. 

En el torn d’intervenció dels alcaldes, Jordi Ignasi Vidal va posar en valor les qüestions socials exposant que “quan vas al Decathlon no entres a la ciutat, no aporta res a la ciutat ni a la vida social de la ciutat”. En aquest sentit, Ignasi va remarcar la importància que se’ls tingui en compte en aquesta presa de decisions. 

Per la seva banda, l’alcalde de Torrefarrera i vicepresident primer a la Diputació, Jordi Latorre, va afirmar que “esperem que Lleida lideri el nostre territori però aquest lideratge no ha de ser a costa de què desertitzi les ciutats pròximes. El model de Saragossa no és el nostre model. Que creixi el que hagi de créixer però no a costa dels municipis que estan a 30 quilòmetres”.

Preocupació

El to més pessimista del debat el va posar l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, que va mostrar la seva “por” a què aquests complexos acabin perjudicant el petit i mitjà comerç. “Em fa por que en un espai de temps no massa llarg Lleida no hagi de competir amb Saragossa o Tarragona i no li quedi més remei que apostar per un tipus de superfície que no desitgem la majoria de tots nosaltres”. 

Junta de Compensació dijous per les al·legacions a Torre Salses

Un dels projectes dels quals se’n van exposar els últims detalls va ser el de Torre Salses. El regidor d’Urbanisme, Toni Postius, va explicar que aquest dijous hi haurà junta de compensació del sud 42 per analitzar les al·legacions que es van presentar a finals d’agost. Postius va recordar que “es van presentar més al·legacions en aquest projecte, que en tot el planejament urbanístic de la ciutat”. Per tant, aquest dijous serà el punt de partida d’aquestes al·legacions, que després també s’analitzaran a l’ajuntament. A més a més, cal tenir en compte que és la primera vegada que la Paeria assistirà en una junta de compensació i, segons va explicar el regidor d’Urbanisme  “hi anirem a defensar els interessos municipals”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats