Lleida
5/16° C (pluja)
97% 26 km/hEl Tribunal Suprem limita la capacitat dels municipis per a fer declaracions polítiquesL’alcalde de Torrefarrera diu que anul·lant mocions sobiranistes es vol “silenciar el poble”


El Suprem ha dictat que els ens locals no poden fer declaracions que superin les seves competències, encara que no tinguin efectes.

Segons va explicar ahir el diari Ara, una sentència recent del Tribunal Suprem limita la capacitat dels Ajuntaments de pronucniarse en àmbits que van més enllà de les seves competències. Així, mentre en els darrers anys s’han multiplicat arreu les declaracions favorables al procés, ara el Suprem limita el que poden reclamar els consistoris. La resolució és fruit d’un contenciós entre la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i l’Ajuntament de Caldes de Montbui. 

Una resolució del Tribunal Suprem aquest mes de juny ha declarat nul·la una moció aprovada fa sis anys al ple municipal de Caldes que declarava el poble com a “lliure i sobirà” i apel·lava ala Parlament a aconseguir la independència. Amb aquest fet, el tribunal crea jurisprudència sobre l’abast de què poden aprovar els municipis, ja que resol que Caldes de Montbui no pot plantejar una modificació de l’organització territorial de l’Estat. Així el Suprem anul·la la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que encara que anul·lava la declaració de Caldes com a “lliure i sobirà”, considerava que les demandes escapaven al control judicial, ja que no tenien efectes legals. L’última sentencia estableix una interpretació més dura, ja que també limita la capacitat dels consistoris de fer declaracions que són merament polítiques i sense efectes.

Tal com va explicar el diari ARA, el tribunal Constitucional havia mantingut fins ara que aquelles declaracions polítiques i sense efectes jurídics dutes a terme per les institucions representatives no tenien conseqüències legals. Tot va canviar el 2014 amb una sentència del Constitucional en contra de la declaració de sobirania del Parlament el 2013. Ara, el Suprem s’agafa a aquesta sentència del Constitucional i limita més les postures que poden adoptar les institucions representatives.

L’alcalde de Torrefarrera i vicepresident de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, va reaccionar ahir a través de Twitter reivindicant el dret dels consistoris a manifestar-se políticament i dient que el contrari és “silenciar el poble”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats