Lleida
20-32° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El Vaticà porta als tribunals eclesiàstics 3 capellans de Lleida i 4 de l'Urgell per pràctiques sectàries i doctrina sexual dubtosaUn tribunal eclesiàstic suspèn de manera preventiva de l'exercici públic clergues investigats de les diòcesis de Barcelona, Tarragona, Urgell i Vic


El Vaticà ha portat als tribunals eclesiàstics 17 capellans de Catalunya, dels que 7 són de Lleida i la Seu d’Urgell, per les pràctiques sectàries i la doctrina sexual dubtosa que duien a terme al “Seminari Poble de Déu” (SPD). 

L’SPD era una associació de fidels que, segons va publicar ahir el diari El País, permetia el sexe sense considerar-lo pecat. L’SPD va ser creada el 1977 a Barcelona i va ser dissolta el 15 d’abril del 2017 pel Cardenal Arquebisbe de Barcelona. La Secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense va explicar a través d’un comunicat que els clergues estan sent investigats “per les seves opinions doctrinals i la seva aplicació a la vida cristiana” a través d’un tribunal eclesiàstic constituït a Vic. Com a mesura preventiva, el tribunal ha “decidit suspendre de l’exercici públic del ministeri, però no l’exercici privat, als clergues investigats”.

La mesura afecta cures de les diòcesis de Barcelona, Tarragona, Lleida, Urgell i Vic i cadascuna d’elles “ho està aplicant d’acord amb la Congregació per a la Doctrina de la Fe”. En aquest sentit, El País destaca que el bisbe de Tarragona, Jaume Pujol, el de Lleida, Salvador Giménez, i el de la Seu d’Urgell, Joan-Enric Vives, han fet cas omís del tribunal i els capellans segueixen exercint. A més, segons un dels sacerdots destacats del grup SPD a Tarragona, Pere Fibla, a Lleida continuen exercint tres capellans implicats i a la Seu d’Urgell, quatre. El Bisbat de Lleida va declinar pronunciar-se i va remetre’s al comunicat de l’Episcopal Tarraconense. 

La Secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense va informar que està a l’espera de “les decisions que vagi prenent el tribunal canònic” i va subratllar que cal “preservar el dret a la bona fama i a la presumpció d’innocència de tots els implicats”. “Els Bisbats sempre han aplicat escrupolosament el que estableix la Santa Seu en aquests casos”, va destacat la secretaria tot explicant que si aquest procés “portés a descobrir indicis fonamentats de responsabilitat penal en l’àmbit civil, immediatament serien posats en coneixement de les autoritats judicials”. 

L’Arquebisbat de Barcelona va suspendre l’Associació privada “Seminari Poble de Déu” el 15 d’abril de 2017 per raons “estrictament d’ordre teològic” i després d’haver consultat la Congregació per a la Doctrina de la Fe . 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats