Lleida
19 / 39° C (sol)
97% 26 km/h


Els experts asseguren que la prevenció és clau perquè els infants puguin detectar l’abúsL’administració no té “un programa complet” per a les escoles


Els experts van assegurar ahir en una xerrada organitzada pel Col·legi Claver que la prevenció és una eina clau perquè els infants puguin detectar l’abús. No obstant això, l’administració pública encara no compta amb un “programa complet”.

Un 20% dels ciutadans europeus ha patit abusos durant la seva infantesa, el que suposa que el seu procés de desenvolupament ha quedat afectat. La psicòloga i fundadora del projecte Acompanyament familiar, Elisenda Pascual, va definir aquest trencament del desenvolupament infantil com “quan al construir una casa en els solament hi ha un problema”. Així doncs, Pascual va explicar que quan un infant pateix un abús té un doble sentiment, “hi ha una sensació de confiança i amor cap aquesta persona però per l’altre costat, hi ha un dolor perpetrat molt fort que genera una fractura interna que li pot portar seqüeles al llarg de tota la seva vida”. Aquestes conseqüències poden ser molt diverses perquè “l’abús no té una simptomatologia clara”, cosa que provoca que sigui “tant difícil de detectar”.

Per aquest motiu, Pascual va ficar l’accent en la prevenció entre els infants. “L’abús infantil és una realitat que només es pot viure a la infància. Si no els hi expliquem els deixem sense eines. Si no en parlem en deixem desprotegits i desprotegides”, va destacar la psicòloga, que va afegir que és important treballar-ho des de casa i també a l’escola. En aquest sentit, la també psicòloga i responsable de relacions institucionals de la Fundació Vicki Bernadet, Pilar Polo, va explicar que “la prevenció és la diferència entre el tot i el res” perquè serveix perquè els nens i nenes puguin “identificar situacions i demanar ajuda”. “Potser no podrem evitar que un nen o nena tingui una mala experiència però hauríem d’evitar que tingui dos males experiències”, va ressaltar Polo com a objectiu de societat.

Segons la responsable de relacions institucionals de la Fundació, a dia d’avui l’administració pública encara no disposa “d’un programa complet” per afrontar la prevenció a les escoles públiques del territori. No obstant això, Polo va assegurar que és un

tema en el que “comença a haver-hi un cert compromís de que ha d’estar en agenda”. Per aquest motiu, espera que la Generalitat, diputacions, consells comarcals i municipis “acabin decidint que val la pena invertir en prevenció”. En aquest sentit, el Parlament va aprovar ahir una moció que insta al Govern a presentar un pla per combatre les violències en l’àmbit educatiu.

En el marc d’aquest treball, l’AMPA del Jesuïtes-Col·legi Claver va organitzar una xerrada, Lladres d’infantesa: Els abusos sexuals a menors, en el que van participar les dos expertes esmentades i una víctima d’abusos sexuals.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats