Lleida
8/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/hEls raiers del Coll de Nargó volen ser Patrimoni de la HumanitatCelebren la 30a Baixada pel riu Segre i han fet una festa amb 300 veïns


Els raiers de Coll de Nargó van protagonitzar ahir la 30a Baixada pel riu Segre. Quatre raiers i una raiera van participar en el descens d’ahir davant unes 300 persones. Posteriorment van celebrar un dinar popular a la plaça de l’Ajuntament de la localitat urgellenca.

Paralel·lament, ahir se celebrava una trobada internacional amb diverses associacions per preparar la candidatura perquè la Unesco reconegui l’ofici centenari de raier com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els raiers de Nargó volen aquest reconeixement internacional per retre homenatge als seus avantpassats i perquè, tal i com va explicar Àlex Ferrer, president de l’Assosiació de Raiers de la Ribera del Segre, “el de raier és un ofici que traspassa fronteres perquè s’ha donat en molts punts del món i en molts punts d’Europa i del món. No és una cosa especial de Catalunya, sinó que ho compartim amb molts i molts pobles”.

Les embarcacions que es van utilitzar ahir per baixar pel riu Segre es van construir artesanalment al llarg de l’última setmana. Un cop reealitzada la baixada va tenir lloc la tradicional ofrena floral a la dona del raier. L’enraida esva iniciar a les 10 hores als Clops de Fígols, des d’on van començara la baixada a les 12 hores.

Coll de Nargó és una de les poblacions amb més tradició raiera del Pirineu. La tradicional Baixada de Raiers, festa que se celebra des de fa 30 anys, reivindica l’antic ofici dels raiers, que feien arribar la fusta dels arbres del Pirineu al litoral, baixant pel riu Segre. A principis de segle, el trajecte s’iniciava al riu Segre i connectava després amb el riu Ebre, fins arribar al mar. L’últim rai professional que va baixar des de Nargó pel riu Segre ho va fer l’any 1932.

Tant l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre com l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa recolzen amb altres entitats europees una candidatura per a què aquest antic ofici sigui declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, tal i com van explicar ahir al matí representants d’ambdues entitats catalanes.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats