Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/hEls veïns de Castellnou d’Oluges alerten que podria despoblar-se en 10 anys si la Paeria no actuaConfien que el nou Ajuntament de Cervera, de qui en depenen, porti a terme totes les actuacions que fa anys que reclamen


Castellnou d’Oluges és un nucli agregat de Cervera on actualment només hi viuen poc més de vint persones. Són persones grans que cada cop són més conscients que el poble es pot despoblar en només una dècada. En són conscients però no es resignen a quedar-se de braços creuats. “D’aquí a 10 anys, quants en quedarem, dels que hi som ara? anirem desapareixent, la situació és desasperant”, lamenta Carme Bonet, veïna i representant del nucli. 

Amb un centre “en ruïnes”, els veïns tenen esperança en el nou consistori per revertir la situació. Hi veuen “ganes de treballar” però remarquen que calen fets. De moment, el primer cap de setmana de febrer hi va haver una reunió entre els veïns i la Paeria, en què el consistori es va comprometre a fer “les coses petites”, segons expliquen els veïns, que lamenten que “un 90% de les actuacions que demanaven són de l’anterior mandat i gairebé tot està per fer o mal fet”. 

Així mateix, des del consistori també se’ls hi va traslladar que està previst la recuperació de la Font, un referent important pel poble, la reparació de la teulada del cementiri i la reparació dels forats de la carretera d’accés a Castellnou. 

reactivació cultural

Són uns primers passos imprescindibles per assolir el repte de no despoblar-se. Però la lluita dels veïns va més enllà d’això i, arran de la “desesperació”, la representant del poble va convocar una reunió a principis d’any per abordar possibles solucions. Entre elles, va sorgir la idea d’intentar reactivar el poble recuperant la figura d’Angeleta Ferrer, filla de Rosa Sensat, que havia estiuejat al poble. Com que “és una persona coneguda, volem tornar a fer la Festa del Sagrat Cor per veure si ens poden ajudar des d’Ensenyament”. En aquest sentit, Bonet exposa que un dels aspectes que els ajudaria a recuperar aquesta festa dedicada a Angeleta Ferrer seria “la rehabilitació de les escoles”. La festa es faria al setembre i els permetria “fer un homenatge a la seva vida dedicada a la pedagogia, així com portar a terme alguna conferència i exposició dels estris de teatre i les disfresses que feien servir quan venia a l’estiu”. 

És més, recorden que a la Paeria, la rehabilitació de les escoles, els podria servir per fer activitats culturals. La intenció és que aquesta iniciativa sigui el punt de partida per recuperar, almenys, visitants. En aquest sentit, Bonet matisa que durant l’estiu “no ve més gent de fora, els que venen són els fills”. Però, tot i això, “ara venen més dies”. 

“Les arrels són molt importants, són el que m’han fet tornar”

Castellnou és un nucli que se sap despoblat en una dècada, però també és un poble que, malgrat totes les adversitats que té, s’aferra a viure. S’aferra a viure amb l’esperança que acabaran ‘salvant-se’. Cada veí té una història diferent. Algunes es complementen; d’altres, no tant. Però totes defensen una única cosa: poder viure amb els mateixos drets que qualsevol altre poble petit.  

La Carme Bonet és una de les veïnes i representant del poble. Nascuda a Sabadell (Vallès Occidental), fa 18 anys que va decidir anar a viure a Castellnou d’Oluges i la seva implicació amb el nucli és indubtable. “No ho canviaria per res”, assegura en referència a la qualitat de vida, però també és conscient que potser ella haurà de prendre la decisió de marxar: “Si en deu anys no hi ha canvis, marxo segur”. Passar de viure de Sabadell a Castellnou d’Oluges és un canvi notable i les prioritats s’acaben transformant: “No tinc la facilitat de tenir segons què al moment...però igual és que no ho necessito”, afirma la Carme, que lloa els beneficis de viure en un poble tan petit: “Menys necessistats, menys consum, menys estrés, menys contaminació, més tranquil·litat, més natura i gent més noble”. Ella va deixar una capital per anar a viure a un nucli agregat. En canvi, en Florido Aldomà és un altre veí nat al poble. La seva història transcorre entre Castellnou i la capital catalana. Als 15 anys va marxar cap a Barcelona per “qüestions de feina”. 

A la capital catalana s’hi va estar fins als 50 anys i escatx. Actualment, un cop jubilat, ha tornat cap a casa perquè “les arrels són importants, són el que m’han fet tornar: tinc dos fills aquí a l’entorn i Barcelona era massa gran”. Aldomà recorda que “fa tants anys que estem d’aquesta manera que encara ens aguantem”. 

“Sempre he demanat que a l’entrada del poble almenys hi hagi unes faroles perquè a la nit és fosc i, fins i tot, fa por de baixar-hi”. 

Així mateix, lamenta que la plaça “la van començar i la van fer a mitges. Així s’ha quedat”. Però, sobretot, demana actuacions pel centre del poble. 

mitja vida aquí

Una altra de les veïnes que viu en aquest nucli agregat a Cervera és la Pilar Pérez. Fa cinquanta anys que hi viu i, assegura que, de moment, no “he pensat en marxar”. Pérez recalca que “hi ha moltes millores a fer al poble”. D’entre elles, “la principal és la carretera per tots els forats que hi ha”. 

Les queixes són comunes entre ells però també ho és l’esperança en el nou consistori. “Acaben d’arribar i s’han trobat el problema”, entenen però asseguren que, fins ara, només se’ls hi ha dit que “era molta feina i costava molts diners”. Davant d’això, Bonet afirma que “com més tardin, més diners costarà perquè més feina hi haurà”. 

altres institucions

Les millores a fer hi són, les reclamacions dels veïns també i, de moment, les reunions amb la Paeria i la voluntat d’entesa també. Conscients que la situació és complicada però no impossible, els veïns continuaran lluitant per recuperar la vitalitat del poble. Ho faran apostant, sobretot, per recuperar la festa del Sagrat Cor dedicada a Angeleta Ferrer i amb els ulls posats també a altres institucions com la Diputació de Lleida, per veure si els poden donar un cop de mà. 

Sense telèfon i amb el Sió desbordat per la borrasca

La borrasca Glòria del mes de gener també va deixar petjada en aquest nucli de la comarca de la Segarra, que va veure com es desbordava el riu Sió. A conseqüència d’aquest temporal, a més de tots els danys que pateixen des de fa anys, també ha empitjorat el servei de telefonia. Un problema que, els asseguren, s’està treballant per revertir- lo. Cal recordar que la inundació d’aquest riu va ser el motiu pel qual la Paeria de Cervera va prendre la decisió d’activar el Pla Inuncat durant tot un dia, en què els forts aiguats i les ratxes de vent van deixar imatges inèdites del Sió i l’Ondara, i van causar destrosses al centre de Cervera. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats