Lleida
-1 / 8° C (sol)
97% 26 km/h


Endesa inicia amb el rescat de peixos el buidatge biennal dels canals de Balaguer, Tèrmens i Lleida per fer treballs de mantenimentL’actuació mantindrà secs els conductes durant cinc setmanes i comportarà l’aturada de les centrals hidroelèctriques de Balaguer, Térmens i Lleida


Endesa, mitjançant la seva divisió d’energies renovables Enel Green Power Espanya, ha començat el buidatge periòdic dels canals de Balaguer i Térmens, a la Noguera, amb l’objectiu de realitzar-hi diversos treballs de manteniment i millora. El buidatge progressiu d’aquests dos canals industrials va començar ahir i d’aquí uns dies es farà també al canal de Lleida, al Segrià, que es troba aigües avall. Abans de buidar-los completament, però, s’està rescatant la fauna piscícola i altres espècies que habiten en aquests ecosistemes.

El conjunt d’aquestes actuacions, que es realitzen cada dos anys, tindrà una durada de cinc setmanes i suposa l’aturada tècnica de les centrals de Balaguer, Térmens i Lleida, ja que les tres instal·lacions s’alimenten de l’aigua que circula per aquestes infraestructures situades en cascada. Així, els canals es tornaran a omplir el proper 12 de novembre. En concret, es millorarà el revestiment de formigó armat de les parets laterals i solera dels canals, així com reparacions de petites esquerdes i també l’estabilització i condicionament dels camins de servei.

Gràcies a la bona qualitat de l’aigua que circula durant tot l’any per aquests canals, hi proliferen i hi viuen nombrosos exemplars d’espècies tant de fauna autòctona com de fauna al·lòctona (invasora). És per que, abans de realitzar aquests treballs, i tal i com es fa en altres infraestructures hidroelèctriques, es rescaten els peixos que hi habiten amb la col·laboració i supervisió del Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

Per a fer aquest tasques es fan servir tècniques de pesca elèctrica: una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. Tots els peixos es van classificant i, segons el tipus d’espècie, si és autòctona o al·lòctona, i de mida, es dipositen en uns tancs isotèrmics, que compten amb oxigen, per traslladar-los novament al riu. Pel què fa a les espècies invasores, i d’acord amb la normativa catalana vigent en matèria de pesca continental, es sacrifiquen i posteriorment s’entreguen al Centre de Fauna de Vallcalent per a la seva utilització com a aliment.

La mesura s’inclou dins el pla de la Companyia que té com a objectiu mantenir en òptim estat les seves instal·lacions arreu del territori i, alhora, de respecte i protecció del medi ambient. En aquest sentit, els treballs es fan d’acord amb la Política Mediambiental de la Companyia i d’un Pla de Salvament aprovat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Aquest Pla estipula, entre d’altres, les condicions de rescat de la fauna autòctona i la gestió de la fauna invasora: cronologia planificada, material a emprar, participants, sistema de confinament dels exemplars rescatats, mitjans de transport, llocs on s’alliberaran, etc. És per això que tot aquest procés compta amb l’ajuda del Cos d’Agents Rurals.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats