Lleida
15/27° C (sol)
97% 26 km/hEstac denuncia que la carretera d’accés es troba en mal estatVeïns i institucions reclamen partides per poder millorar la via que du al poble, però Territori els diu que “no té pressupost”


Veïns d’Estac (Pallars Sobirà) manifesten que la carretera del poble es troba en pèssimes condicions i que les intervencions que s’han fet a la via no han estat una solució efectiva. L’alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fontdevila (ERC), afirma que la situació d’Estac no és única i que n’hi ha d’altres que necessiten actuacions.

Es tracta de Malmercat, Tornafort, Puigforniu, Llagunes, Soriguera o Mencui. Aquestes últimes dues necessiten paviment, perquè són camins de terra.

Segons expliquen els veïns, pels volts del 2003 la Generalitat va destinar una subvenció al municipi, que es va repartir també amb Escós i no va ser suficient. El 2015, amb l’arribada de Xavier Pedemonte (CUP) a l’alcaldia, es va decidir que les feines les fessin, en part, els mateixos veïns i ara,  segons els veïns, amb l’alcalde Fontdevila, s’han asfaltat 800 metres d’un total de 8 km que té la carretera i el pressupost s’ha repartit amb Malmercat. 

Fontdevila explica que l’any passat van rebre 50.000 € a través de Territori i que a l’estiu esperaven la mateixa inversió, però no ha arribat. El 2008 hi havia un projecte de 600.000 €, però la crisi el va paralitzar. Ara, Fontdevila creu que es podria fer amb menys diners però des de Territori li diuen que no hi ha pressupost.

La carretera en qüestió és de titularitat municipal, però el Consell Comarcal del Pallars Sobirà en té competències delegades per manteniment i millora. Carles Isús, l’actual president, corrobora les paraules de Fontdevila i afirma que, si bé el Consell té competències en aquest assumpte, no tenen partida perquè només poden gastar allò que arriba des de Territori i la Diputació i actualment els diuen que “no hi ha diners perquè no hi ha pressupostos”, segons afirma Isús.

“L’última actuació que vam fer va ser fa un any, quan vam repartir l’assignació que s’havia parat a causa del 155. Vam tenir 300.000 € i escaig per donar resposta a 300 km de carreteres”, explica. En aquesta actuació s’emmarcarien els 800 metres que es van poder asfaltar del total de 8 km de la carretera d’Estac, segons van explicar els veïns.

Actualment estan pendents de la proposta de Territori per a l’Alt Pirineu i esperen que serveixi per fer un manteniment lineal. “Que no donin 600.000 € un any i després n’hi hagi tres seguits que no”, diu Isús, i posa en manifest que també fa falta un pla de neus.

Aquest diari s’ha intentat posar en contacte amb el Departament de Territori per conèixer la seva versió, però fins al moment d’aquesta publicació no ha estat possible.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats