Lleida
19/36° C (sol)
97% 26 km/hLa demarcació guanya més de 1.000 hectàrees d’ametlla per la ‘caiguda’ de la fruita de pinyolEn els últims quatre anys s’aposta per diversificar els cultius per fer front a una situació “molt greu” en no poder “cobrir costos”


El sector de la fruita de pinyol viu una “situació molt dura” per culpa de la crisi de preus i, per això, molts dels pagesos es veuen obligats a canviar de conreu. Escullen, principalment, l’ametlla. 

Així ho demostren les dades dels últims quatre anys extretes de la DUN, del Departament d’Agricultura, que revelen que la demarcació de Lleida ha perdut en aquests quatre anys 1.467,10 hectàrees de fruita de pinyol, el que suposa un descens de gairebé el 4%. Precisament aquest miler d’hectàrees que es perden en fruita d’os són les que es guanyen en ametllers, 1.039,15, el que representa un 6,48%.  

Unes dades que, si s’analitzen per comarques, cal destacar el Segrià, on durant aquest període de temps ha perdut 762,45 hectàrees de fruita de pinyol i n’ha guanyat 830,40 d’ametllers. De fet, ressalta la consolidació de l’ametlla en cultiu de regadiu, ja que arriba a 1.353,51 hectàrees. Unes hectàrees que recullen les pèrdues en cultiu de secà, tant pel que fa l’ametlla com la fruita de pinyol. En altres comarques com l’Urgell i el Pla d’Urgell, s’han registrat pèrdues en fruita de pinyol tant en secà com en regadiu i només han guanyat hectàrees en ametlla de regadiu. 

L’explicació a aquestes xifres es deu, principalment, a dos factors. Un d’ells és que en el sector de la fruita de pinyol “no es poden cobrir els costos, portem els últims cinc anys amb pèrdues o sense guanyar res”, segons explica el president de fruita d’os d’Afrucat, Sisco Palau, que qualifica la situació de “molt dura”. En xifres concretes això es tradueix en què “la liquiditat de la fruita de pinyol oscil·la entre els 14 i els 30/32 cèntims el quilo, mentre que el cost de producció ho fa entre els 30 i els 35”. Per contra, en el camp de l’ametller es ven a “5/6 euros el quilo de gra, mentre que la producció oscil·la entre els 2,5 i els 3 euros per quilo”. És per això que els pagesos opten per canviar de la fruita a l’ametlla, però s’està “diversificant” també en “kiwis i figues, tot i que són cultius minoritaris, que estan en fase d’experimentació”. 

D’altra banda, el segon motiu pel qual s’abandona la fruita d’os és perquè “la mà d’obra és més cara i no se’n troba” i per això s’escull l’ametlla perquè “no et cal mà d’obra, disposes de maquinària”. Davant d’això, Palau reclama “un pla d’arrencada a tot l’Estat espanyol, disposar de diners per poder finançar l’inici de campanya de la fruita, que el pressupost destinat al sector sigui més elevat i més sensibilització en la cadena de distribució”. En aquest sentit, lamenta que “és una mort silenciosa” perquè “ja fa anys que passa però sembla que ens despertem ara”. 

Les xifres evidencien que el sector de la fruita dolça es troba en un moment complicat i els pagesos l´únic que reclamen són mesures perquè “la vida rural no decaigui”. Ho demanen a les reunions i amb manifestacions per exigir poder continuar treballant del seu ofici. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats