Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/hLa Diputació exigeix “respecte” cap al sector de la pagesia i en defensa la seva importànciaEls Comuns insten a solucionar les “males accions” i el PSC demana al Govern més implicació en la gestió de l’allotjament


Si hi ha un debat susceptible de generar divergències entre els diputats de la Diputació de Lleida durant aquest mandat, aquest és el del medi ambient i la pagesia. Tot just una setmana després de l’acte unitari celebrat a Alcarràs per rebutjar les acusacions de racisme cap al sector, la Diputació va aprovar ahir per unanimitat exigir “respecte”. Ho va fer a través d’una moció presentada per Junts per Catalunya, en la qual s’insta a “iniciar una campanya institucional en defensa del sector agrari en la qual es faci palès la seva importància”, segons va exposar el diputat de Medi Ambient, Ramon Cònsola. 

Per bé que la moció d’ahir va ser aprovada per unanimitat i tots els grups van expressar la necessitat de donar suport a la pagesia per la seva vàlua, el punt de discòrdia entre els dos diputats que encarnen la majoria de retrets en aquest àmbit –Elena Ferre, dels Comuns, i Ramon Cònsola, de Junts– va ser un tuit. El postconvergent llegia una piulada on es denunciava la criminalització i Ferre en llegia una altra de l’alcalde d’Alcarràs on afirmava que “no tenim ningú dormint al carrer i si en tenim algun li explicarem que les ordenances municipals ho prohibeixen”. 

És, precisament, en aquest punt on Ferre argumentava les “males accions” que cal canviar com ara “promoure batudes als pobles per part de la Policia Local, dels Mossos o de la Policia Nacional, titllar públicament els temporers de treballadors administrativament ineptes o no escoltar les demandes dels treballadors i treballadores temporers que malviuen en coberts, cases en ruïna i en campaments”. No obstant això, En Comú Podem va donar suport a la moció perquè “la pràctica totalitat dels seus protagonistes” actuen correctament. 

La moció va ser debatuda conjuntament amb la que va presentar el PSC a favor d’una campanya agrària digna, amb la qual el seu portaveu, Fèlix Larrosa, lamentava que “hem trobat a faltar el Govern” i va demanar “una major implicació de la Generalitat en la gestió de l’allotjament i atenció als treballadors temporers de la campanya de recollida de la fruita a les terres de Lleida”. 

Aquest cop, als retrets habituals entre Junts i Comuns s’hi sumaven també les acusacions creuades entre Larrosa i Jordi Verdú (ERC). El republicà, que va expressar el suport del grup cap al sector, va acusar el subdelegat del govern espanyol a Lleida de “fer-se la foto” a l’acte d’Alcarràs i el portaveu socialista li va recordar “la foto de l’Ereta on sortien l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà i el conseller de Treball, Chakir El Homrani, prometent solucions”. 

Per la seva banda, la diputada de Ciutadans, Maria Burrel, va lamentar tenir la sensació “del dia de la marmota” perquè els governs “no fan els seus deures”. Burrel va arengar que cal una res posta “valenta” pels qui “pretenguin criminalitzar” la feina dels alcaldes. 

Les PAU, a Vielha

D’altra banda, el ple també va aprovar una moció de Ciutadans a favor del desenvolupament del Pla de Mobilitat Sostenible, una altra moció dels Comuns en suport als municipis en la detecció i l’inventari d’habitatges anòmalament buits i una d’Unitat d’Aran per fer les PAU de forma permanent a la Val d’Aran. 

En aquest sentit, el diputat d’UA, Amador Marquès, va exposar que enguany està previst fer les proves d’accés a la subseu de Vielha per la situació de la Covid però “voldríem que fos permanent” i “creiem que és possible”. De la mateixa manera, l’ens provincial també va fer una declaració institucional amb motiu del trentè aniversari de la Llei 16/1990, de 13 de juliol, sobre el règim especial d’Aran.

Destinen més de 3,4 milions d’euros a les llars d’infants municipals

El Ple telemàtic també va aprovar el Pla de Cooperació Municipal per fer front a les despeses de funcionament de les llars d’infants de titularitat municipal del curs 2018-2019 per un valor de 3.431.900 €. El Pla proposa incrementar l’aportació de la Diputació de Lleida al finançament del funcionament de les llars d’infants fins arribar als 1.000 € per alumne, tenint en compte que la crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha suposat un increment de les despeses dels ens locals i també una disminució dels ingressos derivats de les taxes i preus públics en tancar-se molts serveis i equipaments de titularitat municipal i en deixar-se de prestar altres activitats que requerien la utilització privativa o l’aprofitament especial dels béns del domini públic municipal. La distribució dels diners es fa en funció de la mitjana d’alumnes matriculats en cada llar d’infants de titularitat municipal durant el curs escolar 2018-2019. 

Per la seva banda, el president de l’ens, Joan Talarn, va celebrar l’entrada a la fase 3 però va advertir que caldrà ser “conscients” d’allò que pot passar “si ens relaxem” i va recordar que un rebrot tindria conseqüències pel teixit econòmic. De la mateixa manera, Joan Talarn va reivindicar els ajuts impulsats des de la Casa. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats