Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h



La vaga d’escombraries de la Noguera arrenca sense complir els serveis mínims



El consell envia un requeriment a l’empresa en un primer dia amb poques conseqüències visibles


El primer dia de vaga del servei de recollida de la brossa de la Noguera va estar marcat per l’absència de serveis mínims, després que dos camions barressin el pas a l’abocador de Balaguer i “desapareguessin” les claus dels vehicles.

D’aquesta manera, no es van poder garantir els serveis mínims que estableix el Departament de Treball en un 50% en totes les fraccions i en un 25% en el de la deixalleria. Segons van explicar fonts de l’empresa, “hi havia dos camions travessers que impedien el pas i les claus dels vehicles havien desaparegut”. A partir d’aquí, “hem demanat un nou joc de claus però tardarà entre dos i tres dies en arribar”. 

Per la seva banda el consell va “enviar un requeriment a l’empresa i un parte al Departament” perquè defensen que “els serveis mínims s’han de fer”, segons va exposar el gerent de la institució, Jordi Oronich. En el primer dia de vaga, a Artesa de Segre, no hi va haver “massa afectació”, tot i que “sí que he vist algunes bosses de brossa a la vorera, però molt poques”, explicava l’alcalde Mingo Sabanés. A Ponts, segons l’alcalde Josep Tàpies, l’ajuntament “va fer seguiment dels contenidors i s’ha repartit la brossa d’aquells contenidors que estaven més plens cap als que no n’estaven tant”. 

La vaga començava després que fracasses la negociació en què l’empresa, Fomento de Construcciones i Contratas, i els treballadors arribessin a un preacord que situava “el conveni a la mitjana de convenis d’aquest sector a la resta de les comarques” i això suposava un “augment salarial progressiu”. Un preacord que no va prosperar perquè FCC exigia al consell que se’n fes càrrec i aquest s’hi va negar perquè el plec de condicions del concurs estipulava “un preu tancat”. 

Segons van afirmar a LA MAÑANA fonts dels treballadors, el consell hauria acceptat assumir la pujada sempre i quan “FCC renunciés a la seva part de benefici d’aquesta partida, entre un 3 i un 4%”. Una exigència que l’empresa va acceptar i hi va renunciar, “però el consell va dir que no”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paper



SOBRE L'AUTOR

Articles relacionats