Lleida
19 / 39° C (sol)
97% 26 km/h


L’alimentació i les emocions, les bases d’una salut de ferroLa 11 Fira d’Alimentació i Salut de Balaguer organitza unes 50 activitats entre tallers, conferències i degustacions


Les claus d’una bona alimentació i els tractaments naturals centren els continguts de la Fira d’Alimentació i Salut que se celebra a Balaguer el cap de setmana, 27 i 28 d’octubre.

Unes 50 activitats ocuparan el Pavelló d’Inpacsa per reflexionar i exercir un model de vida més sostenible. Comptarà amb conferències, degustacions de productes, tallers sobre nutrició i xerrades colpidores d’experiències amb teràpies naturals. La Fira, que organitzen conjuntament l’associació Slow Food Terres de Lleida i la Dolça Revolució, arriba a la seva 11a edició plenament consolidada com a punt de trobada i de referència dins del sector de l’alimentació ecològica, la sostenibilitat i la salut.

La Fira posa el focus en el valor de l’alimentació, per reflexionar sobre la qualitat de vida. Els principis d’una cistella de la compra afecten directament a la salut i a la biodiversitat. El certamen posa ènfasis en els tractaments naturals i plantes medicinals per actuar en la prevenció i cura d’un ampli ventall de malalties. Per fer-ho, es compta amb la participació de reputats ponents en l’àmbit de la salut, com doctors, nutricionistes, psicòlegs, etc. per explicar les bases que regulen una bona alimentació.

Aquesta edició reflexiona sobre la forma en què l’alimentació i l’estat emocional repercuteixen de manera directa en una bona salut. Des de xefs a psicòlegs o doctors, donaran als assistents les idees clau per millorar la salut. En aquest sentit, la doctora en Ciències Mèdiques Rocío Lapuente exposarà “Les tres claus per a que el teu aliment sigui la teva medecina”.

Del diumenge destaca els recents descobriments sobre el tradicional gaspatxo. Pablo Campra, doctor en Ciències Químiques de la Universitat d’Almeria, exposarà les seves últimes investigacions, on ha constatat la intensa activitat anti-tumoral del gaspatxo andalús, molt superior a la dels seus components per separat.

La dieta mediterrània és un referent mundial entre nutricionistes. Sobre l’alcalinització de la dieta i el seu valor afegit en la salut, en parlarà Nadia Torres, xef en cuina alcalina.

Una ex-farmacèutica que trencarà el seu silenci

En l’àmbit de la salut destaca la presència d’especialistes en diferents disciplines que duran a terme conferències relacionades amb els tractaments naturals i mostraran la cara que menys es mostra de la indústria de la salut. Entre ells es troba Teresa Morera, una ex-farmacèutica que trencarà el seu silenci per explicar tot allò que no va poder dir durant els 16 anys que va estar darrera del mostrador.

La salut i les emocions seran tractades per Carina Gabriel, psicòloga clínica. Com s’interrelacionen mútuament i com afecten als nostres òrgans. Seguint amb la línia, Eva Méndez, infermera i terapeuta, explicarà els secrets sobre microbiota intestinal i els efectes sobre la salut i els estats d’ànim.

També exposa el seu treball Santi Jàvega, un conegut herbolari que ha estat estudiant i catalogant les plantes remeieres de les comarques catalanes durant més de trenta anys, donarà a conèixer la botànica mèdica més fascinant de les nostres terres.

 

Es reflexionarà i es mostraran els treballs sobre els impactes i experiències sobre com afecten a la nostra salut factors com el wifi, bluetooth, o les connexions 5G, de la mà de Joan Carles López Sancho, que donarà també les eines per protegir-se d’aquestes radiacions i els seus efectes.

Aprendre a elaborar cosmètics naturals

Més enllà de les conferències, la Fira aposta per les activitats més participatives amb tallers i demostracions. En aquest sentit destaca el taller per aprendre a fer cosmètica amb productes naturals que durà a terme la fitoterapeuta Abilia Martín. El dissabte es farà un show-cooking amb receptes crudi-veganes de la mà de la xef en alimentació conscient Sonia Mengual.

Saber els criteris per distingir quins és realment el sabó i xampú natural. Els productes anunciats sota aquest concepte, son en realitat naturals? La Marta, de Nur Gaia, farà un taller sobre el higiene natural. Els interessats en l’alimentació ecològica també podran assistir al taller del Daniel Pascual d’elaboració de sucs ecològics.

100 expositors, productors, ecològics, artesans i de la terra

Un centenar de productors locals mostraran i explicaran com elaboren els seus productes al Mercat de la Terra que, un any més, reunirà una selecció de productes ecològics i de proximitat que es fan al nostre territori. Aliments que redueixen l’empremta ecològica que deixem al planeta. De tots els tipus i gustos, pans de gran varietat i qualitat nutricional, embotits, formatges de pastor, xocolates artesanes, vins ecològics del Segre i del Priorat. Compta també amb una secció gran de cosmètica i higiene natural.

Estrena del documental La Revolución Natural

El diumenge a la tarda es projectarà per primera vegada i en primícia la segona part del documental La Revolución Natural, mostrant una visió sobre els fets i motivacions en tota la trajectòria de la Dolça Revolució. Un reportatge ple entrevistes, hi participen persones que han contribuït a la difusió i lluita per les teràpies i els tractaments naturals. Xavier Sureda, director del documental, presentarà la projecció.

Més de 5.000 visitants anuals

La Fira s’ha consolidat com un dels referents indispensables a les comarques de Lleida, que aplega cada any al voltant d’uns 6.000 visitants. Atrau públic de tot Catalunya, de la resta de la península i de França. El certament repercuteix també en el sector hoteler de la ciutat de Balaguer, que han hagut de penjar el cartell de ple per aquestes dates des de fa diversos mesos.

El que en els seus inicis va començar com un espai per reivindicar i per connectar els productors ecològics i de proximitat, poc a poc s’ha anat convertint en un punt de trobada de totes aquelles persones que busquen en la terra i la natura el seu aliment. Tornar als orígens de l’alimentació i la salut.

També cal fer especial menció en la participació de més d’una cinquantena de voluntaris que col•laboren de manera altruista en l’organització i el bon funcionament de la Fira durant tot el cap de setmana.

La fira estarà oberta durant tot el cap de setmana de les 10 del matí fins a les 8 del vespre. L’entrada té un preu de 5 euros al dia o 8 euros pel cap de setmana sencer.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats