Lleida
10-21° C (pluja)
97% 26 km/h


L'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça, úniques comarques de Lleida amb més alcaldesses que alcaldesL’Observatori de la Igualtat de Gènere destaca que el conjunt de municipis més petits té menys alcaldesses que alcaldes


La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, va presidir ahir la reunió plenària on l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG) va presentar l’informe ‘La presència de les dones als plens municipals de Catalunya’.

L’informe divideix les dades per comarques i fixa en un 23,5%, mig punt per damunt de la mitjana catalana, el número d’alcaldesses lleidatanes, essent l’Alt Urgell i l’Alta Ribagorça, amb un 52,6% i un 66,7% respectivament, les úniques dues comarques que tenen més dones que homes a l’alcaldia. La tercera és la Noguera, a vint punts de distància de la segona amb un 33,3%. Del conjunt de Lleida, el Pallars Sobirà i el Solsonès són les dues comarques de la demarcació amb un percentatge més baix d’alcaldesses: un 6,7%.

L’informe de l’OIG també analitza el percentatge de regidores amb què compten els ajuntaments d’un mateix territori. La província de Lleida té un 37,78% de dones regidores, gairebé set punts per sota la mitjana catalana. Les cinc comarques amb menys regidores són totes lleidatanes: el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça, la Vall d’Aran, el Solsonès i la Segarra.

Tot i així, una comarca lleidatana se situa al ‘pòdium’ nacional, amb un 48,5%, essent la tercera xifra més elevada del territori català i superada pel Moianès, amb un 51,5%, i la Terra Alta, amb un 52,6%. Ambdues són les úniques que tenen més dones que homes a les regidories dels ajuntaments.

L’informe destaca la variant del número d’habitants, ja que el conjunt de municipis de menys de 20.000 habitants compten amb un 22% de dones alcaldes-

ses, mentre que els municipis que tenen de 20.000 a 100.000 habitants tenen un 34% d’alcaldesses i els que tenen més de 100.000 habitants, un 45,5%.

En 40 anys les alcaldesses de Catalunya han passat de ser el 2,2% al 23%

Del total d’alcaldies que van constituïr-se l’any 1979, només un 2,2% a Catalunya van ser presidides per dones, enfront l’1,2% espanyol. Una xifra que contrasta amb les dades actuals, que situen les alcaldesses catalanes en el 23% i les espanyoles, en el 21,7%. Una evolució que ha estat progressiva en els darrers quaranta anys, a excepció de les eleccions de 1983, quan el percentatge català es va reduir en 0,2 dècimes, tot i que l’espanyola va crèixer.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats