Lleida
4/16° C (sol i núvols)
97% 26 km/hLes adopcions i compres de gossos augmenten durant les Festes de Nadal en ser època de “regals”Les protectores de Lleida han entregat durant aquests dies un total de 16 animals però també n’han rebut 14 d’abandonats


Nadal és sinònim de família, d’il·lusió i de regals. De regals personals i materials. De més cars i de no tant. I entre tots els regals possibles, hi ha els animals. Sobretot gossos i gats. 

Segons explica la responsable de l’associació de Petits Animals del Col·legi de Veterinaris de Lleida, Dolors Corredera, “hi ha un augment de compra de gossos per Nadal perquè es fan regals”. En aquest sentit, matisa que “quan és un regal per un nen petit s’acostuma a comprar, però quan es vol regalar a un adult s’aposta més per l’adopció”. 

Pel que fa a l’adopció, a les dues protectores que hi ha a Lleida ciutat s’han adoptat un total de 16 gossos. D’aquests, quatre estaven a la protectora Lydia Argilés. Argilés explica que, a més, “tenim dues adopcions més pendents de formalitza-se i dos apadrinaments”. Les que estan pendents de formalitzar-se significa que “abans de lliurar un dels animals que tenim a una família, hem establert una setmana de seguiment perquè vegin com és l’animal i quines necessitats requereix”. D’aquesta manera, el que s’asseguren és que “si s’adopta és fa amb consciència i no tornarà”. 

D’altra banda, pel que fa als apadrinaments, és una fórmula intermitja. Els qui no tenen clar si fer o no una adopció, poden tenir l’animal els caps de setmana durant una temporada i al final decidir si se’l queden o no. L’experiència els diu que “al final, l’apadrinament comporta l’adopció, perquè agafen carinyo a l’animal”, segons explica Lydia Argilés. 

Això és pel que fa a aquesta protectora, però a l’altra que hi ha a la ciutat, Amics dels Animals, s’han entregat un total de 12 gossos des del dia 15 de desembre. En aquest sentit, la Maria Almela, una de les voluntàries de la protectora, explica que “s’adopta més per les festes perquè es disposa de més temps”. 

festes i abandonament

Tot i això, els abandonaments no han desaparegut durant les Festes. Pel que fa a la protectora Lydia Argilés, n’han rebut tres (dos de les Borges i un de Lleida), des de l’1 de gener d’enguany i respecte als Amics dels Animals, han entrat 11 gossos, des del 15 de desembre. En aquesta protectora també han rebut 6 gats i se n’han entregat quatre. Un dels aspectes que remarquen els professionals és que “no està correlacionat l’abandonament amb les Festes de Nadal” i matisen que quan n’hi ha més és a l’estiu “per les vacances”. Lydia Argilés, per la seva banda, explica que “hem notat que hi ha hagut un increment de casos d’abandonament per motius de canvis de pis”. 

passos a seguir

Des de l’associació Petits Animals asseguren que “la potestat de recollir els animals del carrer és de l’ajuntament”, per tant, si una persona se’n troba un, “s’ha de dirigir al consistori”, el qual “comprova si té xip i consulta el seu propietari”. És per això que recalquen la importància d’identificar l’animal perquè si es perd o s’abandona “hi ha un 90% de possibilitats de trobar-lo”, segons afirma Dolors Corredera.

La principal lluita que tenen a les protectores un cop arriba l’animal és assegurar-se que, quan sigui adoptat, no tornarà a ser abandonat. És per això que vetllen fins al màxim detall les famílies que s’interessen pels exemplars que tenen. A Amics dels Animals es fa un qüestionari “bastant llarg” cap a les famílies, pel qual “a vegades, quan els hi donem, alguns ja no ens responen més”. L’altra protectora segueix aquest mateix mètode, afegint la setmana prèvia a la formalització de l’adopció i a la possibilitat d’apadrinar-lo enlloc d’adoptar-lo.  

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats