Lleida
1 - 12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Les primeres bruixes d'Europa eren del Pirineu i perseguides pels seus veïns i no per la InquisicióEl 90% dels condemnats per bruixeria a Catalunya eren dones mentre a Suïssa la majoria eren homes


'Se'n parlave...i n'hi havie'' és una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria a les Terres de Lleida i el Pirineu que s'inaugura aquest dimarts a Esterri d'Àneu. La mostra recull els resultats de la recerca sobre la bruixeria que s'ha dut a terme entre el 2015 i el 2017.

El comissari de la mostra, Pau Castell, destaca entre les principals conclusions de la investigació i que l'exposició il·lustra que les primeres bruixes d'Europa eren del Pirineu i perseguides i assenyalades pels seus veïns i no per la Inquisició. Concretament les Valls d'Àneu formen part de l'anomenat bressol europeu de la caça de bruixes. Allí estan documentats alguns dels primers judicis per bruixeria d'Europa. A Catalunya la bruixeria va molt vinculada a les dones. Així en la mateixa època (segle XV) mentre a Suïssa la majoria dels condemnats eren homes, a Catalunya el 90% eren dones. Els tribunals civils eren els que condemnaven les bruixes, no els eclesiàstics.

Pau Castell ha explicat que el nom de l'exposició va sorgir d'una conversa amb la Mercè de Casa Guem de Beranui, a la Vall Fosca. En una conversa Castell li va comentar: ''Em fa l'efecte que ara ja no se'n parla tant, però abans se'n parlava més d'això de les bruixes...'' i la Mercè va deixar anar: ''Se'n parlave...i n'hi havie''.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats