Lleida
22/36° C (sol i núvols)
97% 26 km/hLleida ha acollit en els últims 5 anys a 769 menors del nord d’Àfrica sense els seus paresUn total de 515 joves estrangers tutelats viuen i es preparen per a la vida adulta a 35 centres de la Generalitat a Ponent


Entre l’any 2015 i el 2019 han arribat a Catalunya 7.354 MENAS, un fet que ha obligat a l’administració a aixecar centres d’acollida per tot el territori. A Lleida en son 35, on viuen, aprenen i s’integren un total de 515 adolescents. 

En els últims 5 anys la demarcació de Lleida ha rebut a 769 menors no acompanyats (MENAS). Aquest col·lectiu està format per nois que –sent menors d’edat– abandonen els seus països d’origen i als seus pares o tutors legals per emigrar a Catalunya. Un cop són aquí la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA), n’assumeix la tutoria legal. La via d’entrada perquè un menor ingressi als albergs de la Generalitat pot ser molt diferent. En alguns casos en arribar aquí són ells qui es posen en contacte amb l’administració i demanen ajut i en altres casos són identificats pels Mossos d’Esquadra o qualsevol cos policial, qui ho posa en coneixement de la DGAIA. Fet això, passen a viure en algun dels centres que l’administració té per tot Catalunya, també a Lleida. 

A les terres de Ponent són un total de 35 recursos, entre albergs i pisos d’autonomia. Cal dir que la DGAIA no destina tots els seus recursos només als MENA, ja que també és la institució responsable dels joves desemparats nascuts aquí. Això no obstant, actualment a Lleida els menors no acompanyats representen quasi el 70% del total que resideixen en els albergs de la Generalitat. El fenomen de l’arribada de menors d’edat sense els seus pares no és nou, el que succeeix és que en els últims anys s’ha multiplicat, especialment a partir del 2015. Un estudi del 2004 indicava que entre l’any 1998 i el 2002, un total de 1.659 d’aquests nois havien estat posats sota la tutela de la DGAIA. Si ens traslladem a l’actualitat, en el període entre el 2015 i el que portem del 2019, han arribat a Catalunya 7.354 menors.

Cal tenir en compte que a mesura que aquests s’han fet grans, han abandonat la tutela de l’administració, de manera que actualment a Catalunya en son 4.226. D’aquests, 515 estan residint en recursos a la demarcació de Lleida. Aquestes dues xifres però, inclouen els menors i també aquells que ja han complert la majoria d’edat però encara estan sota la tutela de l’administració. El fet que la nostra demarcació compti amb aquests albergs respon a una voluntat de distribuir-los pel territori, ja que en la major part dels casos arriben a les grans ciutats. Els centres de la DGAIA són gestionats per entitats que col·laboren amb l’administració, que ofereixen als menors una atenció bàsica, educacional i de formació professional per a preparar-los per la vida adulta 

El 97% són nois

Les xifres que presentem són fredes, com és habitual en els números, però si ens hi fixem amaguen realitats difícils. Dels joves migrats sols que hi ha a Lleida un 40% tenen 17 anys i un 28% en tenen 16. Això vol dir que van emigrar sols amb aquesta edat – molt sovint en pastera– o probablement sent encara més petits. No només això, i és que el 13% estan per sota dels 15 anys. Sobre els seus països d’origen, la gran majoria són marroquins i els restants, del nord d’Àfrica. A Lleida el 80% provenen del Marroc. Al mateix temps, la majoria són nens i les nenes només representen un 2,5% del total. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats